PRESS I SAOPŠTENJA

POSLEDNJI POZDRAV

Obaveštavamo javnost da je nakon dugih i teških muka, usled loše privatizacije, pljačke, zakidanja plata i doprinosa, preminuo naš voljeni kolektiv

HI "ZORKA"

IMK "29. Novembar"

GP "INTEGRAL"

PD "AGROKOMBINAT"

........................................

........................................

Minuta ćutanja i paljenje sveća održaće se u petak 24.09.2010. u 11.55 pred ovim bivšim firmama

Slava im, ne ponovilo se!

Ojađeni radnici i nezaposleni Subotice

Komunisti Srbije
Opštinski komitet
Subotica
Br. 011/2010

Predsedniku vlade Republike Srbije


Poštovani,

Pišemo Vam na osnovu razgovora i uvida u stanje a u ime radnika i inženjera Fabrike za proizvodnju električnih motora i generatora "ATB Sever" AD iz Subotice. Radnici Vam neće pisati, plašeći se od otkaza. Do sada je iz ove firme otpušteno 1600 zaposlenih, a i za 2010. godinu uplanirano je dalje smanjenje broja radnika za 160 zaposlenih. Ovo nije u skaldu sa porukom Predsednika Republike Srbije: "... moramo se boriti za svako radno mesto!"
Pišemo Vama iz razloga što Agencija za privatizaciju nije odradila svoje obaveze kako naši zakoni nalažu, iako je na anomalije u ovom AD bila upozorena više puta. Vama g-dine Cvetkoviću kao bivšem radniku "RTB Bor"-a i ekonomisti poznato je da je "Sever" dugi niz godina bio kičma privrede Subotice, AP Vojvodine i stabilan deo kičme privrede i razvoja Srbije. Danas od toga nema ništa, i po svemu sudeći "Sever" ce ponovo postati jedna mala radionica za elektromotore, od čega je i krenula a razvojem izrasla u gigant u svojoj branši. Ne može biti razvoja Srbije ako se njena preduzeća unazađuju, ako se iz godine u godinu u ovoj firmi iskazuje gubitak, itd. AD ATB Sever po već poznatom scenariju opasno klizi ka stečaju, što radnici nisu spremni prihvatiti, a verujemo ni Vi, ni Vlada, ni aktuelna vlast u Srbiji.
Svima nama je poznato šta je privatizacija trebala da donese. U "ATB Sever"-u nema ni jednog pozitivnog pomaka od svega deklarisanog, kao ni od izvršenja ključnih obaveza preuzetih ugovorom o kupoprodaji kapitala:
- kupac je ugasio sve proizvodne programe "Sever"-a osim dva. Ne može se prihvatiti da kupac održava kontinuitet proizovdnih programa ako, na primer, reduktore sklapaju tri (3) radnika. Isto je i kod drugih programa koje je vlasnik ugasio;
-nisu izvršene sve obaveze iz investicinog programa. Zašto Agencija prihvata dopremanje starih a novoprefarbanih mašina kao investiciono ulaganje (?!);
- nisu izvršene sve obaveze iz programa dokapitalizacije preduzeća;
- sva imovina koju je "Sever" posedovao u inostranstvu pre privatizacije, prodata je;
- nije izvršena tenderskom dokumentacijom i odlukom skupštine akcionara utvrđena obaveza da se isplati razlika do pune cene rada zaposlenim i bivšim radnicima za period 1997. – 2002. godine. Zbog toga se sada oko 1.300 radnika tužaka na sudu i već pristižu prva pozitivna rešenja, ali sve se to odugovlači i neopravdano dugo traje.
Ukoliko zaista želimo zaštititi interes države Srbije i njenih gradana, mi zahtevamo, kao i sadašnji i bivši radnici, da se raskine ugovor sa firmom "ATB" iz Austrije. Činjenično stanje ukazuje da "Sever" nije kupljen da bi se transferom novih proizvodnih programa i novih tehnologija osposobio za efikasan nastup na svetskom tržištu, već da se, kao konkurent, isisavanjem i iznošenjem kapitala iz zemlje eliminiše sa svetskog tržišta.
"Sever" je imao dobre proizvodne programe, svetski kvalitet svojih proizvoda, raspolaže (i u firmi kao i u gradu Subotica) sa kvalifikovano osposobljenim radnicima i inžinjerima, koji "Sever" mogu izvesti iz agonije i negativnog bilansa u koji je namerno doveden. Zato je neophodno da se postojeći ugovor raskine i da država preuzme ovo preduzeće, uz uslov da kupac izmiri sve obaveze.
Sve napred navedeno može se utvrditi efikasnom kontrolom poslovanja i neizvršenih obaveza iz kupoprodajnog ugovora na licu mesta u "ATB Sever " AD. Uvereni smo da ste i Vi zato da se ne dozvoli uništavanje još jedne svetski poznate firme u Srbiji.

S poštovanjem,

Subotica, 02.02.2010. god.

Komunisti Subotice
Olajoš Nad Mikloš
adresa: 24104 Kelebija, Izletnicka 31
tel. 024 780-708, mob. 064 5052-355Od dana obnove rada SKJ i za vreme prethodne (SPS, JUL, SRS), kao i sadašnje “demokratske” vlasti, nalazimo se pod snažnom medijskom blokadom. To se odnosi naročito na medije koji izlaze ili se emituju iz Beograda, Novog Sada. Ovo pokušavamo prevazići sopstvenim listom na nivou Srbije, kao i lokalnim biltenima, letcima. To očigledno nije dovoljno protiv propagande tipa “ako ih nema u novinama, onda ni ne postoje”, kao ni protiv neargumentovane hajke i kampanje koja se vodila protiv SKJ i koja i danas traje. Svestranost, ciljnost, jasnoća, obuhvatnost što većeg broja građana, agresivnost argumentima, karakterisaće informativni rad komunista ubuduće, a ispred i iza takvog delovanja stajaće akcije partije.

 

 


SAVEZ KOMUNISTA JUGOSLAVIJE
PISMO RADNICIMA I POŠTENOJ INTELIGENCIJI

Drugovi!
Nijedan politički pokret u Srbiji nije toliko učinio za napredak i moderenizaciju zemlje kao SKJ. Za samo sedam decenija (od toga dve van zakona i u ilegalnoj borbi do 41.) ostvareno je: Oslobođenje zemlje 1941-45, njena obnova a zatim izgradnja – od zaostale u industrijski srednje razvijenu zamlju Evrope, zemlja data seljacima, fabrike radnicima, uvedeno Samoupravljanje u privredi, kulturi, umetnosti, zdravstvu, obrazovanju, a putem delegatskog sistema i u državnim organima, dostignut najviši stepen ljudskih i nacionalnih prava u svetu.
50 godina posle revolucije (1991) prekinut je uspešan razvoj zemlje i na vlast su došle birokratske i nacionalističke snage. Već 10 godina traje obnova kapitalizma, društva zasnovanog na eksloataciji ogromne većine ljudi od strane manjine.
Šta se dogodilo? SKJ nije istrajao u izgradnji soc. samouprvnog društva. Osnovni uzrok je u kolebanju rukovodstva da odlučivanje o dohotku prenese de facto na neposredne proizvođače (de jure je učinjeno Zakonom o udruženom radu) i time saseče korenje bujajuće birokratije, osigura dalji razvoj samoupravljanja, slobode i ljudskih prava i konačno odumiranje države. Umesto nje odumrlo je samoupravljanje. Izostajanje tog epohalnog čina razočaralo je i pasiviziralo radničku klasu pa su birokratija, nacionalisti, uz pomoć velikih i jakih kapitalističkih država lako ostvarili dugo pripremano rušenje SFRJ.
Kontrarevolucija 1991. god. nije kraj ideja i prakse komunizma. Soc. sistem u SFRJ nije srušen zato što nije bio dobar već što nije ostvario očekivano i pto je SKJ obećao radnicima. Ono dobro ostaje i ne zaboravlja se, što danas potvrđuje velika većina građana Jugoslavije u sprevedenim sociološkim istraživanjima. Rezultati ostvareni u socijalizmu vidljiviji su sada, nego u vreme kada su ostvarivani, jer ih “danas sa svetla jasnije vidimo jer jer ond bio marak” a što je rezultat 10-togodišnje tranzicije tj. vraćanja u kapitalizam.
Materijalne i duhovne vrednosti ostvareneu SFRJ još uvek su izvor egzistencije ogromne većine stanovništva Jugoslavije.
To ponovo aktualizuje ideje i praksu samoupravnog socijalizma i jugoslovenstva kao rešenja za naše probleme. To daje moralno pravo komunistima da se ponovo obrate radniocima i pozovu ih na otpor privatizaciji, kojom će 6,4 bogatih da eksploatiše 93,6 siromašnih. Društvena svojina, minuli rad generacija prelazi u privatno vlasništvo pojedinaca pod direktnim nadzorom i garantijama zapadnih sila. Kapitalisti, strani i domaći, već upravljaju Jugoslavijom. Vešepartijski sistem, državni i sudski aparat samo su opšta služba vlasnika kapitalaza držanje u potčinjenosti radničke klase. Brzim učlanjivanjem u finansijske, ekonomske, političke i vojne integracije, domaća kapitalistička klasa se osigurava od očekivanog socijalnog bunta i eksplozije koja je na pomolu.
Nemoguće je našeg radnika, koji je do jue bio vlasnik i upravljao materijalnim i kulturnim dobrima zemlje, dugo zavaravati pričom o tobožnjim reformama i blagostanju koje ga sutra čeka. Samo nisu rekli malo sutra. Te reforme donose bolji život ali za one koji zadnjih 10 godina otimaju, kradu i pljačkaju društvenu imovinu, od onih koji sve više osiromašuju.
SKJ u Srbiji poziva sve svoje članove i sve radnike da stupe u njegove redove i da zajedno ponovo “Pokrenemo točak istorije napred”.

Radnici Srbije, ujedinite se!

SKJ u Srbiji

 

100 GODINA BALOVA

“20-og januara 1901. godine bio je bal gradonačelnika. U šest sati uveče, prvi sprat palate Vojnić: blistava večera, mnogo govora, klicanja i dobra kuhinja – jagnjeći paprikaš sa kiselim krastavcima, rezanci sa sirom i šunkom, ćureće i praseće pečenje sa salatom, vina iz Vilanja, ciganska muzika do svitanja. A napolju: narodne kuhinje, glad, iseljavanje.” (Iz knjige “Burna setva” Kalmana Petkovića)
24-og februara 2001. godine bio je bal gradonačelnika. Restoran “Mala gostiona” na Paliću, 250 zvanica, raskošne toalete. Meni – po običaju u Južnim Krajevima, bon–ton po K und K. A napolju: mase nezaposlenih, izbeglice, narodne kuhinje Crvenog Krsta, plate od 60 DEM, penzioneri u redovoma pred bankama. Sve je bila muzika do svitanja… a bio je bal o kojem je čaršija pričala danima.

“MI” – Bilten 2001. god.

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji
Opštinski komitet
S u b o t i c a

Svim sredstvima javnog informisanja

JEDINO što se u ovoj zemlji sada proizvodi to su: AFERE, UCENE, KORUPCIJA, PLJAČKA radnika i građana. Proizvodi se KREM bogataša, dok većina građana tone ka još sumornijem siromaštvu. AFERE su za zamazivanje očiju građana, umesto da se one raščišćavaju i iskorenjuju.
Opštinska vlast nebi da se bavi privredom, jer “to nije u njihovoj nadležnosti”. Njihovo je samo da ubiraju poreze, da dižu cene javnih i komunalnih usluga, dok: u “Sever”-u kako-tako ponegde ide proizvodnja, reformisane banke, koje bi trebale biti u službi privrede, gule tu istu privredu, radnici “Azotare” planiraju blokadu pruge, u većini firmi i proizvodnja stoji, seljacima se ne pomaže nakon što su 14 godina očuvali socijalni mir, penzionerima se preti snižavanjem penzija, broj nezaposlenih se povećava…
Ako VLAST NE SLUŽI NARODU, ako “vlast nije na korist građana svih građana Subotice”, šta će nam takva vlast.
U celini gledajući, sa malim izuzetcima, onima na vlasti bitan je PROFIT, bogaćenje pojedinaca, dok ČOVEKA – kao da nema, građanin im je “zadnja rupa na svirali”.
MI KOMUNISTI Subotice smatramo da se uništavanju zemlje, porodice i unazađenju Subotice moramo organizovano, solidarno i najenergičnije suprotstaviti.
Krajnje je vreme da izvučemo pouke iz ovih sramnih 14 godina, da uočimo gde su nas doveli, ko se sve obogatio na našoj muci, i da kažemo: DOSTA JE BILO!
Klasa bogatih, bez obzira na nacionalnu versku i političku pripadnost već odavno je dobro organizovana u Subotici i deluje zajednički sa ciljem sve većeg bogaćenja mimo rada.
ZAŠTO smo MI apolitični, puštamo da nas dele, da nas vode “prodane duše”, vodimo donkihotovske bitke, trpimo – a naše porodice, fabrike, bolnice i škole propadaju?!
Sve nabrojane i nebrojene primere ugnjetavanja ljudi, MI KOMUNISTI Subotice osuđujemo; podržavamo nezadovoljstvo izraženo ovih dana, POZIVAMO na organizovano suprotstavljanje nemaru i neradu vlasti i TRAŽIMO:
Vanredne izbore na svim nivoima, sva raspoloživa sredstva uključiti za pokretanje proizvodnje, hitno rešavanje gorućih pitanja po volji građana, a ne po volji stranih mentora. Sve to, samo zbog prava da radimo i živimo kao LJUDI – SAMO ZBOG TOGA I U TO IME!

Subotica, 2. Avgust 2003. godine

 

Saopštenje br. 51/2003


Subotička organizacija slobodnog udruženja gradana Centar – Tito – Központ održala je 2. Oktobra 2003. godine svoju redovnu konferenciju, u svojim prostorijama na Otvorenom univerzitetu.
Na dnevnom redu je bilo donošenje programa rada za 2003/04 godinu i izbor (novog) predsednika, jednog podpredsednika i blagajnika.
Program rada obuhvata 10 tačaka iz oblasti deklarisane delatnosti Centra, od kojih su najvažnije: organizovanje raznih foruma, tribina i naučnih skupova za raspravljanje o aktuelnim temama i pitanjima iz društvenog, političkog i kulturnog života društva, organizacija 60. godišnjice II. zasedanja AVNOJ-a i evociranje vrednsoti i znacaja donetih odluka na ovom, za jugoslovenske narode i narodnosti izvanredno važnom istorijskom skupu, daljnji rad na organizovanju i zainteresovanju omladine i žena za ucešce u radu i aktivnostima Centra, kako u opštini Subotica tako i u širem regionu, pa i u Vojvodini i u celoj zemlji, aktiviranje i neposredno učešce u svim zbivanjima društvenog, političkog i društvenog života, dalji rad na prikupljanju knjiga i drugih nosilaca informacija i poboljšanju organizacije korišćenja ovih sredstava, itd.
Konferencija je izabrala novog predsednika: Filipovic Dragutina, VKV građevinskog radnika, dosadašnjeg podpredsednika Centra, a za jednog od podpredsednika izabrana je Kalmar Krnjajski Jović Stevanka. Za novog blagajnika izabran je Džavić Stipan.
Centar – Tito – Központ je slobodno udruženje gradana za isticanje, očuvanje i ponovno oživljavanje i razvijanje pozitivnih vrednosti samoupravnog socijalizma za vreme i pod rukovodstvom Josipa Broza Tita. Centar posebno ističe i uvažava vrednosti koje su postignute na području izgradnje preduslova za dostizanje pravednog besklasnog društva bez dominacija i iskorišćavanja coveka od strane coveka.
Centar je (kao nevladina društvena organizacija) instrument za kreiranje pojedinačnih i grupnih inicijativa, energija i aktivnosti i nosilac obaveštavanja i komunikacije odozdo. Centar treba da upućuje pozive, otvara probleme i predlaže rešenja i da učestvuje u njihovom rešavanju sa drugim organizovanim činiocima društva ili da ih rešava sam. Treba da bude kanal stalne cirkulacije saznanja, obaveštenja i problema , koji omogućuje da zajednica ili što veci broj ljudi bude obavešten, da bude svesniji sebe i svoje okoline i da centri odlučivanja ili organizovanog stvaralaštva budu podstaknuti ka zajednici i društvu i da budu ograničeni i spreceni da se zatvaraju u sebe.
Članovi Centra – Tito – Központ mogu postati pojedinačno svi gradani koji se zalažu ili imaju simpatije za prethodno navedene vrednosti i ciljeve, bez obzira na pripadnost etničkim, verskim ili bilo kojim drugim manjinskim grupama i bilo kog svetonazora. Kolektivni članovi Centra mogu postati i druge društvene i slobodne organizacije. Kolektivno članstvo ne povlači za sobom automatski i pojedinačno članstvo.
Centar – Tito – Központ nije politrička organizacija (politička partija). Centralno rukovodstvo Centra registrovano je u Beogradu, a opštinske i gradske organizacije u mestu gde obavljaju svoju aktivnost.
Članovi Centra nisu obavezni plaćati članarinu, ali svojim dobrovoljnim prilogom (u zavisnosti od svojih mogućnosti) mogu učestvovati u pokrivanju i finansiranju troškova aktivnosti Centra (dobrovoljni prilozi su jedini izvor finansiranja aktivnosti Centra).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dana 28.10.2003. godine održana je konferencija za štampu OK SKJ na kojoj su učestvovali Olajoš Nađ Mikloš, Lukić Zdravko, Vujković Josip, Kiš Janoš, Fečkeš Jozefina i novinari iz pet redakcija. Teme su bile:
1. O privatizaciji, na primeru "Pionir"-a
2. O predsedničkim izborima
3. Komunisti na Internetu

1. O sumnjivoj privatizaciji "Pionira" govorio je bivši radnik "Pionira" Vujković Josip, koji je tu proveo 30 godina i koji se zajedno sa još oko 200 zaposlenih žalio sudu i ostao kao i svi zaposlenih i penzioneri bez ijedne akcije.
"Pionir", gigant u konditorskoj industriji, za kratko vreme otišao je u stečaj i nakon kupovine od privatnika za mizernu cenu, za par meseci ponovo postao vodeći u grani. Komunisti Subotice su stava da je ova privatizacija još uvek tabu tema u gradu, da je obavljena pod veoma sumnjivim okolnostima i kao krajnji rezulata imamo da ostali bez nadoknade svog uloženog rada, što su odvajali za razvoj ove fabrike. Novinar koji je o ovome pitao gubi sud, radnici koji se bune bivaju suspendovani. U veoma krizna vreKomunisti Subotice nisu za predsedničke izboramena, ili na dan suđenja u Suboticu dolazili visoki funkcioneri JUL i SPS, a u novo vreme elita iz nove vlasti Uspešan prel obavljen.
Privatizacija ni izbliza nije donela adekvatne rezultate: privreda je u kolapsu, radnici bez plata i prava na rad; samo u Subotici ima 20.000 nezaposlenih. Obećana država blagostanja postala je velika prevara radnika kojisu izgubili svoje pravo na rad, pravo na upravljanje, pravo na besplatno obrazovanje i besplatnu zdravstvenu zaštitu. U velikom broju privatnih firmi nema sindikata, kolektivnih ugovora, nema zaštite radnika. Lažno opravdanje "da nema nigde pravedne privatizacije" neće obeštetiti ugrožane radnike i mi u SK ćemo sačiniti registar firmi u kojima je privatizacija obaljena na štetu radnika. Neki već zaboravljaju "da se točak sreće okreće". Pošto ustavni sudovi YU i Srbije nisu reagovali na naše tužbe protiv privatizacije, tužićemo državu za učinjeno u privatizaciji.

2. Komunisti Subotice nisu za predsedničke izbore i ne podržavaju nijednog kandidata. Mi smo još u junu rekli da smo za opšte parlamentarne izbore na svim nivoima, kao izlaza iz krize. Prioritet je po nama: da ljudi rade, da žive dostojno kao čovek, da se privreda razvija i na osnovu nje nadgradnja. Izbori su bili obećani 2002. Koji je dosada bio tretman predsedničke funkcije (Milutinović, Mićić) pa odjednom je to važno?! Ovo je lakrdija od "demokratije", kupovina vremena i delanje po diktatu Zapada.

3. Objavili našu adresu na Internetu, kao i email adresu. Sajt je u fazi izrade i stalno će se dopunjavati.

 

--------------------------------------------------------------------------

Društvena organizacija
Centar - Tito - Központ

Subotica

Četvrta Mini
Jugoslavija
Subotica

P O Z I V N I C A

za svečanu akademiju povodom obeležavanja 60 godina od II.zasedanja AVNOJ-a. Antifašizam, borba za slobodu, nezavisnost naše zemlje, socijalno i nacionalno oslobođenje jugoslovenskih naroda i narodnosti, život zajedno - tekovine su čovečanstva za koje je vredelo i vredi živeti.
U kulturno-umetničkom programu učestuvju: ženski omladinski hor, učenici osnovnih škola, učenici Muzičke škole, građani Subotice.
Srdačno Vas očekujemo 28. novembra 2003. godine, petak u 17.00 sati, u amfiteatru Otvorenog univerzitata.

S poštovanjem,

Četvrta Mini
Jugoslavija:

Gabrić Blaško

Centar - Tito - Központ
predsednik:

Filipović Dragutin

Tito Központ
Társadalami Szervezet

Szabadka

Negzedik Mini
Jugoszlávia
Szabadka

M E G H I V Ó

a JNFAT II. ülésének 60-ik évfordulója alkalmából szervezet ünnepi akadémiára. Antifasizmus, szabadságharz, országunk fűggetlensége, a Jugoszláv népek és nemzetiségek szociális és nemzeti felszabadulása, élni együtt - olyan az emberségnek, melyekért megérte élni úgy a múltban, mint ma is.
Kultúr-művelődési műsorunkban fellépnek: a szabadkai lánykórus, elemi iskolák tanulói, a zenede tanitványai, szabadkai polgárok.
Várjuk Önt, őszinte szeretettel 2003. november 28-án, pénteken,17.00 órakor a Szabadegyetem amfiteártumában.
Tisztelettel,

Četvrta Mini
Jugoslavija:

Gabrić Blaško

Centar - Tito - Központ
predsednik:

Filipović Dragutin

----------------------------------------------------------------------------------------

 

SAVEZ KOMUNISTA JUGOSLAVIJE
OPŠTINSKI KOMITET
Subotica

SVIM SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANJA

Komunisti Subotice iznova (još od 1988. god.) osuđuju nacionalističke ispade svih boja u našoj sredini i traže privođenje počinilaca pravdi.

Mi Subotičani imamo jake argumente da se obračunamo sa nacionalizmima svih boja, jer su "rezultati" njihovog divljanja širom zemlje i u našoj sredini sledeći:

- 35-toro mrtvih,
- 21.000 nezaposlenih na Tržištu rada,
- zdravstvo u dramatičnoj situaciji,
- sunovrat standarda ljudi,
- kultura i duhovno stvaralaštvo, osim kod par pojedinaca, zaglibljeni u nacionalističke močvare, itd.

Glavni uzrok i koren šovinističkih ispada nisu izbori od kraja 2003. godine. I mađarski i hrvatski i srpski nacionalizam je tinjao i bio prikriven od 2000.godine; njih je uvek bilo i biće - samo im je uticaj i moć bio različit.

Loša socijalno-ekonomska situacija, politička nestabilnost, nefunkcionisanje bitnih institucija države, uzrokovali su njihovo jačanje. Sada je prilika da se unese nesigurnost, strah, da se nacionalizmi međusobno optužuju - "onaj drugi je kriv" - a sve radi toga da bi nacionalističke elite profitirale.

Dosta je bilo unazađivanja ovog grada po jednonacionalnim konceptima i lobiranja po zatvorenim ekonomskim, političkim i duhovnim šablonima. Ne može biti prosperiteta svake nacije i svakog
Subotičanina ni cele opštine po receptima nacionalstičkih profitera.

Kada budemo prioritet dali čoveku, kada većina u Subotici uvidi i sumira šta su nam šovinisti svih boja uradili zadnjih 15 godina, onda će se svaka nacija obračunati sa svojom, na bedi naroda profitirajućom elitom. A to nije posao policije, to je obaveza svih nas, i što pre počnemo taj posao Subotica će se pre osloboditi nacionalističkih stega.

Subotica, 19.01.2004.

OK SKJ Subotica
Predsednik
Olajoš Nađ Mikloš


Savez komunista Jugoslavije
Opštinski komitet
Subotica

Svim sredstvima javnog informisanja!

Ukidanje autonomije Kosova i Metohije i Vojvodine, prethodilo je i bilo sastavni deo razbijanja socijalističke Jugoslavije, kao i deo velikonacionalističkih projekata uz podsticaj i podršku iz vana.
Danas, kada obeležavamo 30-togodišnjicu USTAV-a SFRJ, KOMUNISTI Subotice smatraju bitnim da naglase da je jedno od dtemeljnih osnova strategije SKJ u Srbiji zalaganje za ostvarivanje istinske autonomije Vojvodine po principima iz Ustava iz 1974. godine.
ZALAŽUĆI SE za taj ustav, KOMUNISTI se zalažu za vrednosti i način života, jer su tim aktom bili stvoreni uslovi koji su vodili ka najvišim ljudskim slobodama. NIJE taj ustav KRIV za jačanje republičkih i pokrajinskih etatizama, koji su zanemarili razvoj Jugoslavije kao celine. Zato sa današnje vremenske distance od 30 godina i iskustava, zbog novog ustavnog utemeljenja Vojvodine, mora se istaći:
- odlučivanje o rezultatima rada mora biti spušteno na nivo preduzeća, na radnike koji stvaraju nove vrednosti, i na opštine;

- Danas se neki bore za autonomiju Vojvodine da bi se o svemu odlučivalo u Novom Sadu. Praksa je pokazala da je krajem 70-tih i početkom 80-tih, zbog dominantnog odlučivanja u vrhovima Pokrajine, bio nesrazmeran razvoj pojedinih delova Vojvodine i to Južnog Banata i Severne Bačke. A onda, ovde je bilo zaposleno 55.000 ljudi, i samo Industija mesa "29. novembar" izvozila je toliko u inostranstvo koliko danas ne izvozi pola Bačke.
Kada razmislimo gde smo ovako razjedinjeni stigli i izvučemo pouku, naše zalaganje može da bude samo za autonomiju Vojvodine (i Kosova i Metohije) i za borbu za obnovu i ujedinjenje svih jugoslovenskih naroda i narodnosti, na dobrovoljnoj i slobodnoj osnovi.
Mi smo za utemeljenje i razvoj autonomije Vojvodine u Srbiji i Jugoslaviji - znači ne kao posebne države, a, takođe, protivimo se i teritorijalnoj autonomiji unutar Vojvodine, jer bo to dovelo do getoizacije nacija i daljeg razbijanja naše domovine.
AUTONOMIJA VOJVODINE ne može se graditi na ničemu; ekonomija, preduzeća pokrajine su u kolapsu ili stečaju. Zato je prazna priča, odnosno nekim liderima pojedinih partija služi samo za nacionalnu homogenizaciju pred izbore - o nacionalnim pravima ČOVEKA, koji je grubo ekonomski izrabljivan, ako je nezaposlen ili prinuđen da nadničari na crno, ili gladuje zajedno sa svojom porodicom.
ZATO, umesto ZASTAVE I HIMNE Vojvodine, prioritet i obaveza svih političkih snaga, da se pokrenu preduzeća Vojvodine, da se rekordni broj nezaposlenih smanjuje, da se zaustavi tehničko-tehnološko unazađenje privrede, da se autonomija Vojvodine utemelji na funkcionisanju svih privrednih, ljudskih, kulturnih i obrazovnih resursa kojima raspolažemo. ti resursi nisu mali, ali su sada POLITIČKI ZAKOČENI.

Subotica, 24. februar 2004. god.

OK SKJ Subotica
Predsednik
Mikloš Olajoš Nađ

 

 

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji
Opštinski komitet Subotica

Svim sredstvima javnog informisanja

KOMUNISTI Subotice najoštrije osuđuju genocid protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja i otcepljenja Kosova.
KOSOVO I METOHIJA mora ostati nerazdvojni deo Srbije i Jugoslavije i sa njim nema trgovine.
Zalažemo se za koncept multietničkog Kosova i Metohije, za njegovu visoku autonomiju i za život u toj pokrajini po primeru
BORE I RAMIZA.
I na primeru ove tragedije na Kosovu i Metohiji, potvrdilo se, kao i širom Jugoslavije, da ako se ne osude ratni zločini i njihovi izvršioci, bez obzira koje su nacionalnosti - dotle na našim prostorima neće biti stabilizacije stanja niti napretka, već će se nastaviti razbijanje Jugoslavije
.
Odgovorni za ovo i buduće stanje na Kosovu i Metohiji su NATO i ratni huškači iz SAD, pod izgovorom borbe za ljudska prava, kao i političko rukovodstvo Albanaca na Kosovu i Metohiji.
Niko više, nakon 15 godina
, nema pravo da ugrožava mir i bezbednost u regionu i da napaćenim građanima ispostavlja račun daljnjeg ekonomskog propadanja.
OSUĐIJEMO paljenje džamija u Nišu i Beogradu i nacionalističke pokrete u drugim sredinama. Pozivamo sve građane Subotice da se suprotstavimo i mađarskom i hrvatskom i srpskom nacionalizmu, koji sada žele prosperirati
na zloupotrebi tragedije na Kosovu i Metohiji. MLADIMA Subotice neophodni su perspektiva i radna mesta, a to im nacionalisti neće dati.

Subotica, 22.mart 2004.

OK SKJ Subotica
predsednik

Mikloš Olajoš Nađ s.r.


Savez komunista Jugoslavija u Srbiji
Opštinski komitet Subotica

Izvod iz zapisnika sa sednice OK SKJ

OK SKJ u Subotici, na sednici od 26.02 t.g., zaključio je da se svakog zadnjeg četvrtka u mesecu održe sednice OK u proširenom sastavu. Do sada su održane ovakve sednice u februaru i martu mesecu. Podeljeno je šest članskih knjižica SKJ, analizirano učešće komunista na parlamentarnim izborima, doneta odluka o formiranju opštinskih organizacija SK u mesnim zajednicama u Subotici i okolini, podneta informacija o razgovorima sa drugim partijama (Reformisti, Mini-YU, Socijaldemokratija, Zeleni Vojvodine) i izabran član Republičkog komiteta SKJ u Srbiji.
Na sednici od 25.03 t.g., između dva kandidata, tajnim glasanjem za člana RK SKJ u Srbiji izabrana je Kalmar Krnjajski Jović Stevanka, potpredsednik Centra-TITO-Központ u Subotici, adresa stana: Trg žrtava fašizma 14, tel. (024) 21-990, mobilni 064 113-37-08.
Sledeći sastanak zakazan je za 22.04.2004. godine.

Subotica, 31.03.2004.
OK SKJ Subotica
predsednik
Olajoš Nađ Mikloš

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji
Opštinski komitet Subotica
Broj: 45 – 2004
Dana: 13. aprila 2004.
S u b o t i c a

– Sredstvima javnog informisanja

– Konzulatu Republike Madarske u Subotici
za gosp. Husar Janoša, generalnog konzula
Subotica, ul. Đure Đakovica br.3


Poštovani gospodine,

Vlastima Republike Madarske upućujemo protest i osudu komunista Subotice iz Jugoslavije radi toga što je, zbog nošenja crvene zvezde petokrake na reveru kaputa, uhapšen potpredsednik Radničke partije Madarske drug Vajnai Atila. Ovo je čin političke diskriminacije.
U Madarskoj je zakonom zabranjeno isticanje petokrake, i formalno-pravno gledano Vaše vlasti su postupile po zakonu, ali protiv demokratskih i civilizacijskih dostignuća. Od 1. maja t.g. Mađarska postaje članom EU, u kojoj u grbu više zemalja-članica postoji zvezda petokraka, a takođe u većini zemalja EU deluju komunističke i radničke partije, kao na primer u Italiji, Francuskoj, Španiji, itd. Zbog toga, u skladu sa standardima EU i demokratskim principima, tražimo da se ovaj zakon u Madarskoj ukine, jer crvena zvezda je simbol borbe naroda protiv fašizma i za slobodu.

S poštovanjem,

OK SKJ Subotica
predsednik

Olajoš Nađ Mikl


Društvena organizacija
Centar – Tito – Központ
Opštinski odbor Subotica


Svim sredstvima javnog informisanja


25–og maja u Jugoslaviji se obeležava rođendan Josipa Broza. Zvali smo to Danom mladosti, a aktuelne vlasti u proteklih 15 godina izbrisale su to iz kalendara. Ali iz srca mnogih Jugoslovena, različitih veroispovesti i nacionalnosti neće moći nikad izbrisati socijalističku Jugoslaviju, jer sa Titom smo živeli kao ljudi, zajedno smo izgradili takve vrednosti koje su bile primer mnogim, pa i razvijenim zemljama.
Nijedna država u svetu nije rušila, niti se odrekla onoga što je za njene gradane bilo dobro. U nas je to urađeno da bi gradani živeli gore, u bedi, da bi nacionalističike snage profitirale i prigrabile rezultate stvaralaštva mnogih generacija. Ni jedna vlast, politika ili režim ne može se opravdati tranzicijom – ako njeni gradani žive sve gore i gore, uz grubu eksploataciju. 70 % mladih želi da ode iz ove zemlje jer ovde ne vidi perspektivu. A bez mladih nema bolje budućnosti za ovu zemlju. Svi resursi i potencijali moraju se iskoristiti da mladi imaju posla i perspektive. To je poruka i zahtev povodom Dana mladosti 2004.
Posao, nacionalna ravnopravnost, da mi sami odlučujemo o našoj sudbini, nezavisna i slobodna Jugoslavija – moguće su vrednosti i danas i sutra – i nisu nikakva nostalgija već zahtev i mera života dostojnog čoveka. Da bi to postigli, i na koji nacin, okupiće se mnogi ovih dana za Dan mladosti u Ljubljani, Skoplju, Bijeljini, Mojkovcu, Kumrovcu i Beogradu. Tom pokretu borbe na obnavljanju civilizacijskih vrednosti, za Jugoslaviju po meri njenih građana – pridružiće se i 10 clanova Centra–Tito–Központ iz Subotice.


Subotica, 24. maja 2004. godine

Centar–Tito–Központ
predsednik

Dragutin Filipovic

 

Na lokalnim izborima za Skupštinu opštine Subotica održanim 19.09.2004. godine, Komunisti i Zeleni Subotice u koaliciji pod nazivom Da Subotici svane - nosilac liste Blaško Gabrić zauzeli su, između 21 liste, 10-to mesto, prešli cenzus od 3% osvojivši 1945 glasova. Nakon 15 godina teškog opozicionog rada -- vanparlamentarnim metodama, ove dve stranke su, osvojivši 3 odbornička mesta, postale parlamentarne.
Zahvaljujemo se građanima Subotice na poverenju, koje ćemo nastojati da opravdamo svojim radom. Iniciraćemo, predlagati i raditi na ostvarenju izbornog programa:
-- pokretanje proizvodnje i zamajca privredne aktivnosti sa ciljem smanjenja broja nezaposlenosti (kojih je sada 21.000);
-- povećanje brige o mladima;
-- poboljšanje parametara kvaliteta životne sredine;
-- zalagaćemo se za život zajedno, a ne jedan pored drugoga.
Za svaki od ovih ciljeva imamo konkretne akcije. Pored prijema građana i drugih oblika povezivanja, odbornička grupa Zeleni i Komunisti Subotice moli sve one građane koji imajuneki predlog, ideju ili žalbu, da nam se jave na naš e-mail : komunistisubotice@suonline.net, ili na telefon 555-695 (024), ponedeljkom od 10 do 13, a ostalim radnim dnima od 17 do 20 sati.


 

Na promociji brošure Stevana Mirkovića "Bravar je bio bolji" održanoj na Otvorenom univerzitetu u Subotici dana 11. novembra 2004. godine, Mihajlo Kmezić je pročitao pesmu koju je za tu priliku sastavio:

Oda Bravaru
koji je bio bolji

U SFRJ ja bejah ratar i kravar
Rađalo mi žito, voće i gomolji
Državu mi vodio poznati BRAVAR
Život nam beše dobar - i još bolji

Beše ON pouzdan kormilar i splavar
Naš brod je plovio pravo ka svom cilju
Jer ga je vodio legendarni BRAVAR
U svetlu budućnost, sreći, izobilju

Bio nam je vođa, Maršal i poglavar
Mi uz njega složni, orni, drug do druga
Na čelu kolone stajaše nam BRAVAR
Država nam beše jaka - srećna JUGA.

 

Na lokalnim izborima za Skupštinu opštine Subotica održanim 19.09.2004. godine, Komunisti i Zeleni Subotice u koaliciji pod nazivom Da Subotici svane - nosilac liste Blaško Gabrić zauzeli su, između 21 liste, 10-to mesto, prešli cenzus od 3% osvojivši 1945 glasova. Nakon 15 godina teškog opozicionog rada -- vanparlamentarnim metodama, ove dve stranke su, osvojivši 3 odbornička mesta, postale parlamentarne.
Zahvaljujemo se građanima Subotice na poverenju, koje ćemo nastojati da opravdamo svojim radom. Iniciraćemo, predlagati i raditi na ostvarenju izbornog programa:
-- pokretanje proizvodnje i zamajca privredne aktivnosti sa ciljem smanjenja broja nezaposlenosti (kojih je sada 21.000);
-- povećanje brige o mladima;
-- poboljšanje parametara kvaliteta životne sredine;
-- zalagaćemo se za život zajedno, a ne jedan pored drugoga.
Za svaki od ovih ciljeva imamo konkretne akcije. Pored prijema građana i drugih oblika povezivanja, odbornička grupa Zeleni i Komunisti Subotice moli sve one građane koji imajuneki predlog, ideju ili žalbu, da nam se jave na naš e-mail : komunistisubotice@suonline.net, ili na telefon 555-695 (024), ponedeljkom od 10 do 13, a ostalim radnim dnima od 17 do 20 sati.


 
Društvena organizacija
Centar – Tito – Központ
Subotica

Svim sredstvima javnog informisanja

Zakon o četnicima – Nagrada za izdaju

Vec duže vremena, 15 godina, na politickoj sceni je falsifikovanje istorije o NOB-u. To je bila priprema terena za sramno donošenje Zakona o pravima Ravnogoraca, kojim je iznova nanet udarac slobodoljubivoj i antifašistickoj javnosti Srbije i Subotice.
Šovinizmi raznih boja razbili su našu domovinu SFRJ, a posledice te kontrarevolucije i danas su ocigledne. Nacionalisti su i danas na vlasti i sada pokazuju pravo lice. Od 250 poslanika, samo njih 25-oro se izjasnilo protiv donošenja ovog zakona, i to je prava slika o Srbiji – gde se mi nalazimo. Nema izlaska iz krize u Srbiji dok nacionalizmi njome vladaju.Ovim zakonom podmeće se kukavičije jaje gradanima, da je njegovo donošenje bilo neophodno iz razloga nacionalnog pomirenja — da se od 1941. do 1945. na našim prostorima vodio građanski rat. A da je to bio oslobodilacki rat za nacionalno i socijalno oslobodenje dokazuju: 1,7 miliona žrtava, arhivi širom sveta, secanja živih boraca protiv fašista i njihovih trabanata.
Usvajanje i primena ovog zakona daje podsticaj za delovanje antifašistickog bloka u Srbiji protiv sve jačeg neofašizma koji donosi globalizacija.
Falsifikatori istorije NOB-a zanemaruju jednu cinjenicu: nikada se nece moci diciti cinom ucešca Ravnogoraca u oslobadjanju nekog grada — jer tog nije ni bilo. Konotacija ovog zakona u Subotici znaci da ce se sutra javiti saradnici Hortijeve armade, ili Pavelicevih ustaša, da tobože i oni imaju neka prava, jer su “služili narodu” i “borili” se za narod, a ne za okupatora.
Članovi i simpatizeri Centra – Tito osuđuju usvajanje ovog zakona i neće mirovati dok se isti ne ukine na način kako je i donesen. Vlastodršci u Srbiji koji su izglasali ovaj zakon neka traže donacije od Nemačke, Italije, Mađarske, Bugarske, da bi se ove penzije isplaćivale — jer Ravnogorci su njima i služili.

Subotica, januara 2005. godine

Centar – Tito – Központ
predsednik

Dragutin Filipović

 

ODRŽANA TRIBINA U SUBOTICI


U Subotici je 23. juna 2005. godine u organizaciji Opštinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji u Subotici i udruženja gradana Centar „Tito“ održana javna tribina sa temom „Samoupravljanje – juče, danas, sutra“. Gosti tribine su bili: Mira Tokanović, sekretar Izvršnog komiteta Republickog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji, Goran Marković, predsjednik Glavnog odbora Radnicko-komunisticke partije Bosne i Hercegovine i Stevan Mirković, direktor Centra „Tito“. Drugovi iz Nezavisnog komunistickog odbora iz Slovenije su poslali pisani prilog koji je u cijelosti procitan. Od medija, tribinu je pratio novinar Radio-Subotice.
Na tribini je voden razgovor o teorijskom konceptu i iskustvima samoupravljanja u Jugoslaviji. Iznesena su videnja načina funkcionisanja, uspjeha samoupravljanja i uzroka njegovog neuspjeha, sa nijansiranim stavovima o tome koliko je samoupravljanje bilo praktično realizovano u društvenom sistemu SFRJ. Pored mišljenja da je ono dalo uglavnom pozitivne rezultate i da je u praksi bilo primjenjivano u vecoj mjeri, iznesene su i ocjene da ga je bilo nedovoljno, za šta je najviše kriva birokratija, koja nije bila zainteresovana za njegov uspjeh, te činjenica da je jugoslovensko društvo, u vrijeme uvodenja samoupravljanja bilo nerazvijeno u ekonomskom i kulturnom pogledu, a radnička klasa malobrojna i neobrazovana. I pored razlicitih ocjena o praktičnim efektima samoupravljanja u prošlosti, svi učesnici u razgovoru su iznijeli stav da je samoupravljanje nužan dio našeg programa i suštinski element samoupravljanja, bez koga nije moguće oslobodenje radničke klase, niti borba protiv birokratije.
Tribina je iskorištena i za razmjenu iskustava iz praktične borbe. Uočeno je da komunisti Srbije i Bosne i Hercegovine slicno gledaju na značaj povezivanja sa sindikatima i učešća u svakodnevnim radnickim borbama. To je potvrdeno cinjenicom da su, na primjer, komunisti u Subotici i Bijeljini vec ostvarili kontakte sa nekolicinom sindikata sa teritorije Subotice odnosno šireg područja Bosne i Hercegovine. U toku razgovora se došlo do zaključka da bi bilo korisno organizovati savjetovanje jugoslovenskih komunista o mogućnostima i iskustvima saradnje sa sindikatima. Iskorišteno je prisustvo predstavnika bosanskohercegovackih komunista za upoznavanje sa njihovim iskustvima u radu sa sindikatima.
Nakon održane tribine komunisti Srbije i Bosne i Hercegovine su iskoristili priliku da se bolje upoznaju i razmijene partijska glasila „Stvarnost“ i „Glas slobode“.

Radničko samoupravljanje
(u SFRJ)

Diskusija Ćušić Sanje na Tribini o samouravljanju

Drugarice i drugovi, Dame i Gospodo,

Ja se zovem Sanja i učenica sam Srednje muzičke škole u Subotici. Imam 17 godina.O samoupravljanju ne znam puno kao ni o samoupravnom socijalizmu. O socijalizmu znam onoliko koliko smo o tome nešto čuli u školi, ali sam najviše saznala o suštini socijalizma u svojoj užoj porodici. Skoro svi članovi moje uže porodice su bili komunisti, a neki su i danas aktivni.
Znam da je socijalizam jedan društveni sistem u kome se klasna stratifikacija (raslojenost) postupno ukida i po čemu se razlikuje od kapitalističkog i od centralističkog državnog (etatističkog) društvenog sistema. Nadalje, poznato mi je da je socijalizam poredak (režim) u kojem se ukidaju koncentracije ekonomske i političke društvene moći i na taj se način odstranjuje mogućnost klasne eksploatacije: iskoripćavanje čoveka od čoveka.
Poznato mi je da je za uspostavljanje bilo kakvog socijalizma preduslov da se sredstva za proizvodnju (a ne i sredstva za zadovoljavanje ličnih, egzistencijalnih, kulturnih itd. potreba) prenesu u zajedničku društvenu svojinu, tj. da se ukine privatna svojina tih sredstava, jer to stvara kapitalističke društvene odnose. Zajednička društvena svojina može se rešiti i tako da se sva sredstva za proizvodnju prenesu u državnu svojinu i onda će nastati centralistički etatistički društveni odnosi (državni socijalizam) u kojima eksploataciju (iskoripćavanje) čoveka-radnika vrši država, za razliku od kapitalizma gde eksploataciju (iskorišćavanje) vrši privatni vlasnik sredstava za proizvodnju ("gazda"). U kapitalizmu radnik raspolaže samo sa svojom radnom snagom i radi svoje egzistncije i egzistencije članova svoje porodice prinuđen da proda svoju radnu snagu vlasnicima za proizvodnju (kapitalistima) i da radi za ostvarivanje njihovih ciljeva a ne svojih.
To praktično znači da radnik za ono vreme za koje se prodao, postaje rob kapitaliste (moderni kapitalističko-robovlasnički sistem!) i za to vreme skraćuje svoj životni vek.
Istinski socijalizam se može ostvariti samo uz zajedničku svojinu u obliku "društvene svojine". Niko ne može steći pravo svojine na društvena sredstva koja su osnova za slobodno udruživanje rada i za sticanje lične svojine čoveka-radnika.
Društvana svojina omogućava svakome pravo na rad, jednak pristup svakome na bilo koji posao ako je za to kvalifikovan, učešće u rezultatima (nagrađivanje) prema radu ( to je inače načelo raspodele u socijalizmu: svakome prema radu, dok je u komuniszmu načelo: svako doprinosi prema svojim mogućnostima, a raspodela se vrši prema potrebama) i omogućuje se da svaki član društva učestvije u upravljanju proizvodnjom, a to znači samoupravljanje.
Bez samoupravljanja nema socijalizma i obrnuto, samoupravljanje je nužan i dovoljan uslov za egzistenciju socijalizma.
Samoupravljanje je kod nas funkcionisalo više od četrdeset godina i dalo je ogromne rezulatate.Jugoslavija je od agrarne-zemljoradničke zemlje postala nova industrijska zemlja sa zavidnim životnim standardom
, sa skor besplatnim zdravstvom i obrazovanjem, kultirnim (uračunavajući i fizičku kulturu) razvojem. Građani Jugoslavije su imali skori istu šansu da razvijaju svoje sposobnosti u bilo kojoj oblasti. Jugoslavija je kao država u međunarodnim odnosima imala neobično visok ugled. Ljudska prav su bila na zavidnom nivou, svi građani su bili ravnopravni (ne samo formalno!), među narodima i narodnostima vladalo je bratstvo i jedinstvo.
Istina, nije sve bilo idealno i harmnično, ali, kao ja znam, svi uočeni nedostaci su postepeno -- nekad brže, nekad sporije -- otklanjani.

Ukidanjem samoupravljanja odn. socijalizma početkom 90-tih godina prošlog veka, bratstvo i jedinstvo je prešlo u nacionalizme, društvena svojena se (kako znam neustavno) "pljačkaški" privatizovala i privatizuje, preko milion radnika je izgubilo svoja radna mesta i nema izgleda da dođe do posla, društvo se raslojava na neznatnu manjinu jako bogatih i na ogromnu većinu, može se reći, bednika. Sve se komercijalizovalo, plaća se za sve: za zdravstvene usluge, školovanje itd. Mogućnost pristupa višin školama imaju samo deca bogatih. U zaposlenju vlada opšta nesigurnost. Plate radnika, pored toga što su sramotno male, često su samo povremene (ovo važi i za penzionere!)
Sve ove pojave opažam u svojoj porodici i u svojoj užoj i široj okolini. Mišljenja sam da za rešenje ovih problema je ponovno vraćanje na samoupravljanje.

Subotica, juna 2005. godine
Ćušić Sanja

Okupljanje mladih iz Jugoslavije u Zagrebu

Nakon dogovora komunističkih i radničkih partija Jugoslavije marta ove godine u Beogradu, započeta je saradnja i povezivanje mladih iz naše domovine.
Na poziv Mladih socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske, 22. oktobra 2005. godine u Zagrebu, njihovom radnom dogovoru prisustvovao je i mladić iz Srbije, 23-godišnji Viček Č. On je iz Subotice, poljoprivredni je tehničar, nezaposlen. Pored njega, skupštini mladih socijalista prisustvovali su i omladnici iz Radničko-komunističke partije Bosne i Hercegovine, Levi front omladine iz Mađarske i Komunistička omladina Grčke. Na skupu mladih socijalista razmotreni su naredni zadaci, usvojen je statut organizacije i izvršene su kadrovske promene u rukovodstvu.
Mladi su ocenili da na jugoslovenskim prostorima iznova jačaju nacionalizmi raznih boja zarad profitiranja na bedi i siromaštvu ogromnog broja ljudi, na pljačkanju naših preduzeća. Vrlo je slična situacija u svim našim republikama, Zato smatraju da napredna omladina sa levice (socijalsti, komunisti, zeleni, radničke i sindikalne organizacije) moraju čvršće saradivati i predvoditi borbu po zastavom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ Mladi su razmenili iskustva, brošure, novine, web i e-mail adrese. Najaktivniji su i najbrojniji mladi iz Komunističke omladine Grčke.
Omladinac iz SKJ u Srbiji nakom povratka informisao je komuniste Subotice o svojim utiscima i razgovorima sa mladima koji su prisustvovali i ta informacija biće prosleđena i republičkim organima SKJ u Srbiji. Najvažnije je da se u svim opštinama gde postoje naše organizacije formiraju i omasovljavaju omladinske organizacije, jer posledice proteklih 16 godina kontrarevolucije najviše trpe i osećaju u svom razvoju mladi ljudi u Jugoslaviji. Zato molimo sve omladinke i omladince da se jave na naše e-mail adrese, na brojeve telefona koje će tu naći, ili na poštanske adrese naših organizacija. Nemamo para da budemo inferiorni, pasivni, jer vidimo kuda nas ove vlade vode, i da bez organizovanja i delovanja mladih nema sadašnjosti ni budućnosti za Jugoslaviju.

RK SKJ u Srbiji
predsednik
Olajoš Nad Mikloš

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji
Opštinski komitet Subotica
SuboticaSvim sredstvima javnog informisanja


Komunisti Subotice najoštrije osuđuju neonacistički incident na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i okupljanje honveda - pripadnika Hortijeve okupacione vojske - u Subotici, kao pokušaje fašizacije Srbije i revizije istorije.
Mi od 1989. godine upozoravamo da nema malog i velikog nacionalizma, da je fašizam moguć i da je samo na jedan korak od šovinizma. Sve dosad, organi vlasti ili su podržavali, ili su koketirali sa nacionalizmom kad im je odgovaralo. U Srbiji, pa i u Subotici, u ovih 16 godina jačaju profašističke tendencije, bez obzira ko je na vlasti. Fašizam nema nacionalnosti, u ime „višeg cilja“ uništava sve pred sobom: ljude, prirodu, društvo u celini, duh grada, itd. To dokazuje i stanje u zemlji, pa i u Subotici.
Nacionalizmi raznih boja u ovih 16 godina izazvali su i doprineli ogromnim ljudskim žrtvama, materijalnoj i duhovnoj bedi. Zbog budućnosti naše dece zahtevamo od državnih organa preduzimanje najoštrijih mera po zakonu. Neonacistički „Nacionalni stroj“ postoji vec duže vreme, organizuju tribine, koncerte — šta se dosad čekalo?
Nismo primetili da je 9. maj – Dan pobede – ukinut; baš suprotno: citav svet je obeležio 60 godina pobede nad fašizmom. Izgleda da je fašizam 1945. godine pobeđen, ali nije i uništen! Sramota je za Suboticu da se isti dan održava finale Kupa tolerancije i skup honvevda. I po organizatorima i po medijskim sponzorima je jasno da iza skupa stoji stranka SVM, koja je za ovo i najodgovornija, kao i deo vladajuće koalicije u Subotici. „Mi smo bili tu i opet smo tu“ poruka je sa tog skupa. Ovim činom SVM je dokazao da nije proevropska, demokratska partija, da nije za život zajedno i za boljitak Subotice. Što ne brinu o 21.000 nezaposlenih, o preduzećima koja stoje, o penzionerima sa penizjom od 5.000 dinara, o seljacima koji ne mogu zasejati njive? O tome da sve više postajemo marginalna, primitivna provincija koja ne pruža perspektivu mladima?!
Pozivamo sve Subotičane da se javno odupremo i sprečimo dalju fašizaciju naše sredine,da razoblicavamo nacionalizam u svojoj naciji, inače će Subotica i dalje zaostajati ili je neće ni biti.


S poštovanjem,

Subotica, 14. novembra 2005.
OK SKJ Subotica
predsednik:
Olajoš Nađ Mikloš
Društvena organizacija
Centar – Tito – Központ
Broj: 41 – 2005
Subotica

Predsedniku Skupštine Zajednice Srbija i Crna Gora

Predsedniku Saveta ministara Zajednice Srbija i Crna Gora

Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije

Predsedniku Vlade Republike Srbije


Poštovani,

Na osnovu inicijativa i reagovanja gradana iz mnogih opština u Srbiji, saradnje i komunikacije sa Centrima –Tito u Srbiji i Crnoj Gori kao i sa sličnim udruženjima iz bivših republika SFRJ, na osnovu stalnog povećanja broja posetilaca iz zemlje i sveta Memorijalnom centru Josip Broz Tito u Beogradu, razmatranja i odluka Opštinskog odbora Centra – Tito – Központ u Subotici, tražimo od Vas i predlažemo:

1. Pokretanje inicijative da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije donese zakon o zaštiti „Memorijalnog centra Josip Broz Tito“ u Beogradu, stavljanjem istog pod zaštitu zbog njegovog istorijskog značaja. Zakonom predvideti način upravljanja Centrom, njegovu ulogu i zadatke, kao i titulara koji bi se brinuo o radu i zaštiti istog. Takode regulisati da se do odredenog roka u Centar vrate svi predmeti koji su izneti ili otuđeni od strane gradana ili institucija. Posle ovog roka predvideti stroge sankcije za utvrđene činjenice o predmetnom nevraćanju.

2. Da se u Skupštini Državne zajenice Srbija i Crna Gora i njenim organima oformi anketni odbor koji bi u kratkom roku istražio u kakvim materijalnim uslovim (statusu) živi Jovanka Broz, udovica J. B. Tita, i da se donesu mere za obezbeđenje svih ljudskih prava za Jovanku Broz, dostojnih države na evropskom putu.

Obrazloženje:

Ad t. 1:
Iako je po broju stanovnika i veličini teritorije SFR Jugoslavija bila mala država, na osnovu borbe protiv fašizma u II. svetskom ratu, socijalistickog samoupravljanja, politike miroljubive koegzistencije i nesvsrtanosti postali smo jedna od najuglednijih i najuticajnijih zemalja u svetu. Nijedna zemlja za kratkih 40 godina nije postigla takav stepen razvoja u svim oblastima kao Jugoslavija, naročito na planu ljudsih prava i slobôda, morala i humanizma, solidne egzistencije većine stanovništva, mira u zemlji i medunarodnog ugleda. O svemu tome svedoce naucna istraživanja respektabilnih domaćih i međunarodnih institucija koja su dosad učinjena i koja se ce tek činiti (Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Pravni fakultet u Beogradu 1999. i 2000. godine, anketa Marten Board International-a, itd.). U svim tim dostignućima veliki udeo ima i Josip Broz Tito. Ove godine je 25 godina od njegove smrti.
Od 1989. godine svedoci smo propadanja, opustošenja i uništenja spomenika i objekata od značaja za istoriju naroda i narodnosti koje žive u Srbiji i Crnoj Gori kao i u ostalim republikama SFRJ. Isto se dešava i sa Memorijalnim centrom „Josip Broz Tito“, i, ako se nastavi sa ovakvim stanje i nebrigom, svi su izgledi da će Memorijalni centar i nestati. Zbog toga Vam upućujemo ovu molbu–predlog da se to spreči donošenjem odgovarajućih mera. Svima je poznato da država koja ne štiti i ne neguje tekovine svoje istorije nema ni budućnosti, a potrebno je istaći da je naša istorija i kultura postala sastavnim delom evropske i svetske civilizacije i da na pocetku 21. veka ne bi smeli dozvoliti njeno uništavanje.

Ad t. 2:
Svaka država nakon isteka mandata ili smrti svojih poredstavnika zakonom utvrduje brigu o statusu njihove porodice i zaostavštini. Na osnovu informacija iz nedeljnika „Evropa“ i „Ilustrovana politika“, ogorčeni smo zbog položaja i uslova u kojima živi Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika J. B. Tita. Smatramo da je to enormno kršenje ljudskih prava i elementarnih ljudskih sloboda i zbog toga zahtevamo Vašu intervenciju. Jedna delegacija imala je zadatak da sve gornje navode proveri na licu mesta, ali nismo mogli da dođemo do drugarice Jovanke Broz.
Radi ostavarivanja bilo koje inicijative u smislu gore navedenog, bilo da je neophodno prikupljanje potpisa građana ili druga pomoć, stojimo Vam na raspolaganju. Naša adresa je: Centar – Tito – Központ, 24000 Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/II, telefon 024/555-695 ili kucni broj predsednika 024/561-906.

Unapred hvala!

S poštovanjem,

Centar–Tito–Központ
predsednik:

Filipović Dragutin

Subotica, 21.11.2005. god.

 

Saopštenje Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji
u vezi događaja oko privatizacije farmaceutske fabrike “Jugoremedija” u Zrenjaninu


Ovih dana je “Jugoremedija” iz Zrenjanina uputila molbu javnosti (i van Srbije) da se podrži borba radnika (verovatno i bivših i sadašnjih) kako je u molbi naznaceno “protiv privatizacije”. Molba je saopštena i preko internet stranice (www.jugoremedija2.com) kao i preko dnevne štampe (kao na primer 15.08.2006.)

Prema njima, problem je u tome što je ”Jugoremedija” 2000. g. privatizovana na osnovu tada važeceg zakona i to na taj nacin što je 58% vrednosti podeljeno u vidu besplatnih deonica radnicima “Jugoremedije”, a 42% prisvojila je država, Republika Srbija, kako se iz njihove molbe može razabrati. Radnici su sa ovakvim rešenjem bili zadovoljni i organizovali su svoju upravu (neku vrstu samoupravljanja). Medutim 2000.g. država je svoj udeo prodala jednom privatnom licu, koje je, uz pomoć države odn. njenog organa zaduženog i ovlašćenog za privatizaciju, kako je u molbi navedeno, kršeci sva pravila, putem raznih ilegalnih manevara, postalo većinski vlasnik u iznosu od 68% vrednosti “Jugoremedije”. Radnici “Jugoremedije” nezadovoljni navedenom izmenom vlasnicke strukture organizovali su štrajkove, “okupiranje” fabrike i zgrade Agencije za privatizaciju i obratili se Vrhovnom sudu Srbije. Epilog je da je Vrhovni sud Srbije vratio slucaj Privrednom sudu u Zrenjaninu da obnovi postupak, a ovaj je doneo odluku da se održi vlasnicka struktura iz 2000-te godine, tj. 58% naspram 42% u korist radnika “Jugoremedije”. Međutim, kupac (Stefanović) i dalje nastavlja svoje nedozvoljene mahinacije, što ne isključuje mogućnost neočekivanog i nepovoljnog ishoda ove privatizacije za radnike “Jugoremedije”.

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji podržava svaku borbu radnika protiv privatizacije društvene svojine i sam se bori protiv privatizacije. Sve to je u okviru borbe protiv kapitalistickog sistema produkcionih odnosa (a ne protiv pojedinacnih kapitalista).

Stav SKJ u Srbiji je da je svaka privatizacija (u svim novonastalim državama na teritoriji bivše SFRJ) putem prodaje neustavna bilo da je kupac iz inostranstva ili iz zemlje i bez obzira da li se privatizacija odvija pod “mirnim zakonskim” ili pod “sumnjivim” okolnostima. Konačni ishod u svim ovim slučajevima je odvajanje radničke klase (svih onih koji žive od svog rada) od društvenih sredstava za proizvodnju (koja ni po ustavu SFRJ, SRJ i RS ne predstavljaju svojinsko pravo) koja je ona (radnicka klasa) stvarala, tako da se klasa radnika vraca u najamni odnos, postaje eksploatisana i zavisna od malobrojnih eksploatatora i služi njihovim ciljevima.

Savez komunista Jugoslavije u Srbiji i društvena organizacija “Centar Tito” polazeci od ustavne postavke da “Niko ne može steći pravo svojine na društvena sredstva …” i “Jamči se društvena … svojina…” uputili su 2001. godine ustavnim sudovima SRJ i RS inicijativu za proglašenje Zakona o privatizaciji neustavnim. Ustavni sud SRJ proglasio je sebe nenadležnim, a Ustavni sud RS nas je 2005. godine (4 godine nakon podnošenja) obavestio da ne prihvata našu inicijativu.

Našu inicijativu mi smo obnovili 2005. god. sa nešto širom argumentacijom i obrazloženjem (“…ako društvena svojina nije pravo vlasništva – a nije! – onda nema ni promene vlasništva u korist državnog vlasništva, a nema ni prodaje ni poklanjanja društvenog vlasništva, gde posebno pitanje predstavlja ko kome poklanja, odnosno prenosi kapital bez naknade…”) Na ponovljenu inicijativu Ustavni sud do današnjeg dana nije reagovao, što znaci da proces nije okončan.

Poseban problem predstavlja to da se Agencija za privatizaciju ne pridržava ni odredaba – inace neustavnog – Zakona o privatizaciji iz 2001. godine. Dosadašnja praksa je, naprimer, dokazala da je jedini, ničim ograničeni subjekat država odn. njen organ Agencija za privatizaciju, iako je Ustavom RS-e utvrdeno da se ekonomsko uređenje zasniva “na samostalnosti preduzeća i svih drugih oblika organizovanja”.

Komunisti su protiv kapitalizma u Srbiji!

Građanima Srbije ponuđen je Ustav po principu: uzmi ili ostavi (i u tome se kopiraju zapadni pregovarači). Ništa se ne može menjati, nema javne rasprave. Zato se vladajuće politicke snage koje na ovaj način prave temelj naše kuće ne mogu deklarisati kao demokratske. Dešava se ono što je i realnost: gradanin ne može da utiče na svoju sudbinu, na temeljna politička pitanja. Glasanje od deset sekundi svake četvrte godine je deo, a nikako i suština demokratije. Ustav se ne pravi za Brisel, vec za građanina Srbije.
Ovaj ustav će biti kratkog veka, jer razbijanje Jugoslavije još nije završeno: na redu je Kosovo i Metohija, već se čuju zahtevi iz preševske doline, Sandžak je trusno područje. Jedan deo medija propagira, zarad pritiska na građane, da je ovo prvi postkomunistički ustav i da je Srbija zadnja zemlja u tranziciji koja uvodi demokratiju. To nije istina jer
je privatizacija započeta već ustavom iz 1990. godine, a SPS nije levica jer kriterijumi za to su: odnos prema radničkoj klasi i prema međunacionalnim odnosima. Stanje u tim oblastima u proteklih 17 godina dokazuje da od levice nema ni slova.
Sramotno je ucenjivati građane sa uvodnim delom Predloga ustava u kojem stoji da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije sa suštinskom autonomijom. Koministi Jugoslavije u Srbiji su za takav položaj Kosova i Metohije, ali ne po ovom scenariju ostvarivanja. Ovakav položaj K i M odreden je i Ustavom iz 90-tih, pa sada realno nije u sastavu Srbije već samo po Rezoluciji UN 1244. Međunarodna zajednica pod patronatom SAD ni to nije ostvarila jer nema vojske na granicama, niti ima carine, itd. Pregovori u Beču obična su farsa, a Albanci, po saopštenju UNMIK-a neće izaći na referendum. Vlada Srbije morala je javnosti ponuditi kako zamišlja visoku autonomiju i program jačanja međunacionalne tolerancije i multikulturalnosti (koji su za proteklih 25 godina značajno rušeni) na K i M, i da ovo pitanje bude, isti dan - ali mimo Ustava, na referendumu.
Zbog ogromnog značaja Predloga ustava na sudbinu građana Srbije mi nismo za bojkot referenduma, već da građani Srbije izađu na referendum i glasaju po sopstvenoj savesti. Mi iz SKJ u Srbiji nismo za ovaj Predlog ustava zbog sledećih razloga:
1. U prvom članu stoji: „Redpublika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive...“ Ta odrednica ukazuje na to da u Srbiji ima prvo- i drugorazrednih građana i takva formulacija ne postoji na primer u ustavima Francuske i Italije. U ovom članu Srbija se odriče principa nesvrstanosti, jer se jasno ukazuje na priključenje Evropskoj uniji, bez da se gradanima argumentovano obrazložilo koje su tu pozitivne, a koje negativne posledice. Svi u horu „jednoumno“ hrle u EU, a mi smo za to da se građani na referendumu izjasne o priključenju NATO i EU.
2. Naše najvažnije protivljenje ovom Predlogu ustava odnosi se na deo o ekonomskim odnosima. Komunisti su protiv toga da se uvodi kapitalizam i da se na taj nacin Srbija vrati 66 godina unazad. Građani koji će glasati za ovaj ustav svoju sudbinu prepuštaju malim i velikim kapitalistima, bilo domaćim ili stranim. U „temelj naše kuce“ uopšte nije ugrađeno iskonsko ljudsko pravo, a to je „da čovek zajedno sa drugima odlučuje o rezultatima svoga rada“. Od davnina na crvenom barjaku radnika Srbije stoji zahtev „Samouprava“, i to je bila ta odrednica koja nas je razlikovala od zemalja Istočnog bloka i od Zapada.
U Predlogu ustava jemči se pravo na rad, ali to milionu nezaposlenih u Srbiji neće ništa pomoci. Predsednik Republike ponosno izjavljuje da se ovim aktom ukida ropstvo u Srbiji. Skoro taj film nećemo gledati, ako znamo da su na hiljade radnika u najamnom položaju, rade na crno za mizerne nadnice, bez zaštite na radu, bez sindikata, godišnjih odmora, itd. Imaju jedino pravo na štrajk, iza čega slede otkazi. Ustvari ovaj ustav uvozi u Srbiju odnose čoveka prema čoveku „kao vuk prema vuku“ i u cilju većeg profita stvara moderne robove. Mi smatramo da će radnički pokret na ovim prostorima izrasti i jačati iz uslova eksploatacije i antiglobalističkog pokreta – kad shvatimo šta nam multinacionalni kapital radi. Pošto se ovo neće samo od sebe desiti, na nama komunistima je da se ovi revolucionarni procesi što više ubrzaju i što pre ostvaruju.
U 206 clanova Predloga ustava ima samo jedna rec: „zaposleni“ (mi kažemo radnik - stvaralac), a na jednom mestu piše „sindikat“. Govori se o socijalnom dijalogu izmedu poslodavca i sindikata, a dosadašnji rezultati tog foliranja demokratije jedino su pogodovali vlasniku kapitala kroz njegovo bogaćenje (vidi Zakon o radu). Ministar za privredu punim ustima najavljuje da se ukida društvena svojina za sva vremena! Tako su neki mislili i 1917-e i 1940-e. Kada se tvrdi da je privatna svojina svetinja i da je kapitalizam „med i mleko“ – mnogi zanemaruju istinu da svojinski oblik uopšte nije garancija za profitabilnost. Da ređamo na hiljade primera: „Enrona“ u SAD, raspad elektroenergetskog sistema u Kaliforniji, ekonomski bum Kine, itd. Uništavanjem velikog broja vodećih preduzeća u Srbiji i YU namerno ili dirigovano se desilo kao deo kontrarevolucije, a ne zbog tržišnih uslova. Zbog toga da ratni profiteri i tajkuni za što manje para dođu do vlasništva (stečajna mafija u Srbiji, privatizacija u Hrvatskoj, itd.). Članom 84. unazad 17 godina ratnim profiterima se oprašta pljacka društvene svojine.
3. Komunisti su protiv nove himne i grba sa krunom jer to nisu obeležja republike već monarhije.
4. Autonomija Vojvodine nije za trgovinu i radi sticanja političkih poena. U proteklih 17 godina autonomija se brisala gumicom i vracala kašičicom. Pošto je autonomija diktirana od srpskih radikala, mi komunisti smo protiv. Ni u jednom ustavu sveta ne piše koliki će biti budžet jednog dela teritorije (za Vojvodinu „najmanje 7 posto“). Računica se ne može izvesti jer nisu navedene nadležnosti Vojvodine. Pokrajini i lokalnim samoupravama vraća se imovina, ali ne piše koji deo, vec ce se to doneti zakonom. To za Vojvodane znači da će se u narednom periodu morati voditi rovovska borba za svaki pedalj autonomije. Komunisti su za autonomiju Vojvodine iz Ustava SFRJ iz 1974. godine, ali bez odredbi da Vojvodina bude „država u državi“ Srbiji. Sudbina poljporivrednog zemljišta nije zaštićena, dok na sceni tutnji pljačka zemljišta velikih kombinata i dobrih zemljoradnickih zadruga (za to je zaslužan G17plus).
5. Na deo po pitanju međunacionalnih odnosa, ne bi bilo većih primedbi da nema ključnog problema: da ta oblast života i rada ne zavisi od političkih snaga koje su na vlasti! Početkom 90-ih Srbija se delila na prvo- i drugorazredne građane, biti Srbin bilo je profitabilno zanimanje, posle 2000-e donošenje zakona o izjednačavanju prava partizana i četnika, itd. Na svim jugoslovenskim prostorima još uvek dominiraju nacionalisti svih boja: oni su tragično unazadili Srbiju i naneli najveću štetu sopstvenoj naciji. Nema garancija u Predlogu ustava za razvoj međunacionalnih odnosa u Srbiji, što bi inače značajno omogućilo i međusobno uslovilo razvoj društvenih i ekonomskih odnosa u zemlji.

oktobra 2006.


Savez komunista Jugoslavije u Srbiji

Jedna analiza Predloga
USTAVA REPUBLIKE SRBIJE

30.septembra 2006.g. Skupština Republike Srbije usvojila je predlog promena Ustava Repbulike Srbije (Ustava Republike Srbije od 28. septembra 1990.g. – Sl.gl.RS-e br. 1 /1990) i shodno članu 133. Ustava iz 1990.g. stavio ga na republički referendum radi potvrđivanja.
Predsednik Vlade RS-e je neposredno posle usvajanja predloga promena ustava dao izjavu i izrazio svoje uverenje da je novi ustav (promena ustava) «moderan i demokratski» i da su predložene promene potrebne da bi sa promenama još jedanput potvrdilo da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i «da će narodna volja dati snažan demokratski legitimitet novim demokratskim institucijama koji se stvaraju ovim ustavom». Pored ovog svog uverenja poručio je da «ustav neće biti menjan ma kakav bio ishod pregovora o statusu Kosova». Pored toga izjavio je i to da je «pored pozivanja na odredbe međunarodnog prava, potrebno Kosovo braniti i elementima unutrašnjeg prava, a to je najbolje ovim ustavom».
Prema predhodnoj izjavi proizilazi da su promene ustava (novi ustav) bili potrebni prvenstveno da bi se odbranio odn. da se potvrdi (još jednaput!) da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Medutim, iz sadržaja predloga promena ustava, a i kasnijih izjava eminentnih političara uočava da glavni cilj novog ustava nije prvenstveno odbrana Kosova (potvrda da je sastavni deo Srbije), nego dovršenje promena društveno-ekonomskog sistema Srbije, započet i nezavršen konačno ustavom iz 1990.g. odn. da se definitivno i konačno poništi i da se iz ustava izbriše pojam «društvena svojina» i da se ekonomsko uredenje ubuduće zasniva na privatnoj svojini po principima savremenog neoliberalizma (tržišna privreda sa otvorenim i slobodnim tržištem i sa neograničenom slobodom privatnog preduzetništva). Jednostavnije rečeno ovo znači uvodenje «najdivljeg kapitalizma» i logike profita u društveno-ekonomski sistem Srbije umesto samoupravnog socijalističkog sistema na osnovama društvene svojine, odn. u proizvodnji najamnog sistema umesto udruživanja rada. U potpunosti je napušten i brisan princip iz ustava iz 1974.g. da:
«Rad i rezultati rada određuju materijalni i društveni položaj coveka, na osnovu jednakih prava i odgovornosti.
Niko ne može ni neposredno ni posredno sticati materijalne i druge koristi eksploatacijom tuđeg rada».
(Čl. 10. iz ustava iz 1974.g.).

Savez Komunista Jugoslavije u Srbiji smatra da je predlog promena ustava od 30.septembra 2006.g. (Ustav Republika Srbije) u ovom obliku neprihvaljiv, kao što je smatrao i smatra da ni (sada važeći) ustav iz 1990.g. (Sl.gl.RS-e br. 1/1990. od 28.09.1990.g.) nije bio i ni sada nije prihvaljiv, iako je u tom ustavu društvena svojina (što nije pravo svojine !) još izjednačena sa privatnom i ostalim oblicima svojine i da sadrži princip da «Svojina i rad su osnove upravljanja i ucešća u upravljanju» (protivno tome su u praksi sve institicije radnickog samoupravljanja, kao što su radnički savet, radnička kontrola i sl. zakonski ukinute).
SKJ u Srbiji smatra, da ako se vrše promene ustava iz 1990.g. (sada važećeg), treba polaziti od principa i postavke iz ustava iz 1974.g. uzimajuci u obzir da Srbija nije više u sastavu Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije, kako je to naznačeno u članu 135. (sadašnjeg ustava) i shodno tome treba ukinuti sve odredbe (mutatis mutandis) koji regulišu odnose Srbije i SFRJ. SKJ u Srbiji smatra nadalje da vrednost «socijalna pravda», isticana u čl. 1. predloga promena ustava od 30.09.2006. jedino se može ostvariti prema principima i postavkama iz ustava iz 1974.g., a ne prema odredbi iz st. 3. clana 82. istog predloga: «Uticaj tržišne privrede na socijalni i ekonomski položaj zaposlenih uskladuje se kroz socijalni dijalog izmedu sindikata i poslodavaca», narocito ako se uzme u obzir to da ova odredba tretira samo «zaposlene», a ne reguliše pitanje položaja «nezaposlenih» (čiji je broj i sada enormno velik i mala je verovatnoća da će se sadašnje stanje zbog kapitalistickog uredenja znatnije menjati), a ne reguliše ni pitanje uticaja tržišne privrede na položaj radno neaktivnog stanovništva i građana (deca, đaci, studenti, penzioneri i sl.).
Ustav iz 1974.g. predviđao je rešenje i za korišćenje sredstava stranog lica (čl. 28) kao i za korišćenje sredstava u svojini građana (privatna svojina) u obliku ugovorne organizacije (čl. 68. i 69.).
Društveno-ekonomsko uređenje prema odredbama i principima ustava iz 1974.g. obezbedio je takvo blagostanje za državu i za građane Srbije (do 1989.g.) koji se ne može uporediti sa periodom 1990-2006.g. (dostojan život čoveka, besplatno obrazovanje, medicinska nega, socijalno staranje, kultura, fizička kultura, očuvanje i stvaranje zdrave okoline i sl.).
Sve je to bilo, istina, na nešto nižem nivou u upoređenju sa tzv. razvijenim zapadnim zemljama, ali je bilo u stalnom napredovanju i porastu, a u nekim oblastima čak je taj nivo razvijenih zemalja i premašen. Apsolutna oskudica je u potpunosti iskorenjena, a relativna oskudica je svedena na jedan podnošljiv nivo. Isto tako političke i ekonomske moći i moć znanja (moć manipulacije sa informacijama) ili su otklonjeni ili su svedeni na neznatni minimum. Društvo u Srbiji (i Jugoslaviji) se postupno približavalo stanju da se stvori jedno besklasno društvo.
Predlog promene ustava od 30.09.2006.g. pre nego što je (jednoglasno) usvojen u Narodnoj skupštini nije stavljen na javnu diskusiju (iako je zato bilo najmanje 3 godine), pa na referendumu o potvrdivanju glasa se po principu «uzmi ili ostavi».
SKJ u Srbiji ne predlaže bojkot referendumu, ali smatra da je predlog promena ustava (Ustav Republike Srbije) u ovom obliku neprihvatljiv, ali ostavlja na savesti birača da bojkotuju ili da glasaju sa «ne» ili sa «da» sa napomenom da je bilo koja alternativa od ogromnog značaja za buduci život gradana Srbije.
SKJ u Srbiji nadalje smatra da nije najsretnije rešenje što su na referendumu dva vrlo važna pitanja, pitanje Kosovo i Metohije i opšte društveno-političko uređenje Republike Srbije povezana. Posebno izjašnjavanje po ovim pitanjima dalo bi jasniju sliku o stavu i raspoloženju birača.
U daljem ćemo, neulazeći u opšte nekonzistentnosti celog predloga, ukazati na neke, po nama najvažnije aspekte da se predlog ne prihvati.

P R E A M B U L A

Ubrzano pripremanje predloga ustava u zadnjim mesecima obrazlagalo se navodom da je neophodno da se definiše i da se ustavom utvrdi da je:
«. . . Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije i u okviru suverene države Srbije i . . .»
Ova činjenica obuhvaćena je i ustavom iz 1974.g. (st. 3 čl.1.):
«U sastavu Socijalističke Republike Srbije su Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina i Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo», a isto tako i u ustavu iz 1990.god. (čl.6.): « U Republici Srbiji postoje Autonomna Pokrajina Vojvodina i Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohije, kao oblici teritorijalne autonomije».


DEFINICIJA REPUBLIKE SRBIJE

U predloženom ustavu data je sledeća definicija:
«Republika Srbija je država srpskog naroda i svih gradana koji u njoj žive, . . .». Prema ovoj definiciji proizilazi da su u Republici Srbiji Srbi narod, a svi ostali samo gradani, tj. da su jedino Srbi kolektiv a drugi to nisu.
U definiciji (Socijalističke) Republike Srbije u ustavu iz 1974.g. naznačeno je:
« Socijalisticka Republika Srbija je država srpskog naroda i delova drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive i ostvaruju svoja suverena prava.» (Pod pojmom «narodnost» ovde se podrazumeva «nacionalna manjina») dok je u ustavu iz 1990.g. naznačeno kao: «Republika Srbija je država svih građana koji u njoj žive, . . .».
Upoređenjem ove tri definicije odmah se uočava i prikazuje se logičnim ona definicija iz ustava iz 1974.g. Brisanje reci «Socijalistička» (što je po našem mišljenju arbitrarno učinjeno bez saglasnosti i ovlašćenja nosilaca suvereniteta: naroda, radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti), logički (i politički) ne povlaci za sobom, nužno, da se briše i izraz «i delova drugih naroda i narodnosti», osim ako se ne smatra da su svi osim srpskog naroda samo drugorazredni gradani i da je Republika Srbija homogena nacionalna država.
U drugi deo definicije člana 1 nismo u mogućnsoti (i smatramo i nepotrebnim) da se sada udubimo i iznosimo eventualne protiv argumente (vladavina prava, građanska demokratija, ljudska i manjinska prava i sloboda itd.). Naročito su problematični: socijalna pravda (pravična naknada za rad – čl. 60. i usklađivanje uticaja tržišne privrede na socijalni i ekonomski položaj zaposlenih odn. radnika) kao i pripadnost evropskim principima i vrednostima (koji su ti principi i vrednosti jer tu spadaju i oni iz perioda drugog svetskog rata, nacionalističke diktature iz 30-ih godina, dvojna monarhija Habsburga itd.).

RAVNOPRAVNOST I UPOTREBA JEZIKA I PISMA

Sloboda se ostvaruje samo u zajednici s drugima i traži uzajamnost, čovek kao čovek može biti slobodan samo ako je i drugi slobodan te slobodu prvoga priznaje kao svoju sopstvenu slobodu.
U članu 10. predloženih promena ustava (Ustav Republike Srbije) navedena je odredba da je: «U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo.», što znači da je srpski jezik «državni jezik», a ćirilično pismo jedino «državno» priznato pismo.
Korišcenje drugih jezika i pisma određeno je članom 79. predloženih promena kao «pravo na očuvanje posebnosti». Medutim, ako se u definiciji države Republike Srbije u članu 1. predloga stavi odn. ako bi se stavilo da je: «Repbulika Srbija država srpskog naroda i delova drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive i ostvaruju svoja suverena prava» kako smo to vec prethodno naveli, jezik i pismo pripadnika «nacionalnih manjina» ne bi prestavljao «posebnost», odn. srpski jezik i cirilicno pismo ne bi prestavljali državno-priznatu privilegiju.
U socijalsitičkoj višenacionalnoj zajednici kakva je bila Jugoslavija (SFRJ) nije postojao jedan «državni» jezik. U ustavu SFRJ (čl. 246. st. 1) navedeno je bilo: «Ravnopravni su jezici naroda i narodnosti te njihova pisma na teritoriji Jugoslavije. U SFRJ u službenoj su upotrebi jezici naroda, a jezici narodnosti – u skladu sa ovim ustavom i saveznim Zakonom».
U oružanim snagama SFRJ ravnopravnost jezika i pisama naroda i narodnosti bila je osigurana članom 243. Ustava SFRJ iz 1974.g., a u vezi upotrebe bilo je utvrdeno da: «U skladu sa saveznim Zakonom u komandovanju i vojnoj obuci u JNA može se upotrebljavati jedan od jezika naroda Jugoslavije, a u njenim delovima – jezici naroda i narodnosti».
Ravnopravnost i slobodu upotrebe svojih jezika i pisma pripadnika «nacionalnih manjina» ne bi ugrožavao istu tu slobodu srpskog naroda.
Bilo kakvo ograničenje upotrebe jezika i pisma «nacionalnih manjina» može da dovede do nasilne asimilacije, a i prema članu 78. predloženih promena (od 30.09.2006.g.): «Zabranjena je nasilna asimilacija pripadnika nacionalnih manjina».

DRUŠTVENA SVOJINA

U članu 86. predloženog ustava (Ravnopravnost svih oblika svojine) regulišu se mogući oblici i njihova ustavna (i zakonska) zaštita. U prvom i drugom stavu ovog clana (86) spominju se samo privatna, zadružna i javna svojina. O društvenoj svojini nema ni reči, iako se u trećem stavu istoga člana (86) priznaje da (momentalno !) postoji i društvena svojina, ali se ona pretvara u privatnu svojinu u skladu sa zakonom. Iz ovoga proizilazi da prema ovom ustavu društvena svojina (koja uostalom ne predstavlja svojinsko pravo !) ne može da postoji ni sada ni u buduće i da se ona može odn. mora pretvoriti jedino u privatnu sovjinu, a nikako u zadružnu ili u javnu svojinu. U vezi javne svojine u drugoj rečenici stava 1. clana 86. utvrđeno je da:
«Javna svojina je državna svojina, svojina autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave».
Prema ovom predlogu ustava u Republici Srbiji postoje dve autonomne pokrajine (2.stav člana 183.): Vojvodina i Kosovo i Metohija, a jedinice lokalne samouprave su (stav 1. clana 188): opštine, gradovi i grad Beograd.
U članu 87. ovoga predloga ustava napušta se termin «svojina» i koristi se samo termin «imovina» i utvrdeno je da:
«Prirodna bogatstva, dobra za koje je zakonom odredeno da su od opšteg interesa i imovima koju koriste organi Republike Srbije u državnoj su imovini. . . . «
A u pogledu «imovina» autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave stav 4 clana 87. utvrđuje:
«Imovina autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, način njenog korišcenja i raspolaganja, uređuje se zakonom».
Kako je prema stavu 1. clana 87. utvrđeno da su (sva) prirodna bogatstva i dobra od opšteg interesa i imovina koju koriste organi Republike Srbije u državnoj imovini (svojini), samo neznatna količina imovina preostaje da se zakonom uređuje kao imovina autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, a nema ni ustavom utvrđenih smernica i kriterija za to uredivanje.
U članu 88. predloženog ustava utvrđuje se samo koricenje i raspolaganje poljoprivrednim šumskim i gradskim gradevinskim zemljištem u privatnoj svojini i nalaže se da je to slobodno, ali su izostavljeni zadružna i javna svojina (odn. državna ili svojina autonomne pokrajine i lokalnih samouprava).
Dosada spomenuti problemi su imanentni problemi predloženog ustava. Medutim, osnovni problem je nestanak društvene svojine u Republici Srbiji.
Poznato je, da prema ustavu iz 1974.g. u Republici Srbiji postojali su samo sledeći oblici svojine: društvena svojina, privatna svojina (sredstva rada u svojini građana koji obavljaju delatnosti samostalnim licnim radom) i lična svojina.
Privatna svojina je bila ograničena prema članu 65., a lična svojina bila je praktično neograničena. (Prema članu 78.: «predmeti koji služe ličnoj potrošnji ili zadovoljavanju kulturnih i drugih ličnih potreba, stambene zgrade i stanovi itd.). Sva ostala sredstva prema clanu 11. ustava iz 1974.god. su bila društvena svojina uračunavajući i prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi. U istom članu (čl. 11) utvrđeno je i sledeće:
«Niko ne može steći pravo svojine na društvena sredstva . . . »
Pobliže objašnjenje o društvenoj svojini dato je u tačkama II i III Osnovnih načela istog ustava (Ustav iz 1974.g.).
U ustavu iz 1974.god. članovima 427-431. propisan je i način promene ustava gde je i to utvrđeno (čl. 429) da se akt o promeni ustava stavlja na diskusiju. U vezi promene statusa društvene svojine odn. njegove klasifikacije u pravo svojine nije usvojen niti poseban ustavni amandman niti poseban ustavni Zakon do donošenja novog ustava 1990.god.
U ustavu RS-e iz 1990.g. (Sl.gl. 1/1990. od 28.09.1990.g.) u članu 56. pojavljuje se društvena, državna, privatna i zadružna svojina i drugi oblici svojina.
Državne svojine prema odredbama prethodnog ustava iz 1974.g. nije bilo uopšte, a privatna svojina je bila samo u ogranicenom obimu (kako je već prethodno spomenuto: sredstva rada u svojini gradana koji obavljaju delatnosti samostalnim ličnim radom). Transformacija društvene imovine (koja ne predstavlja pravo svojine !) u državnu odn. privatnu svojinu prema tome, nije bila moguća ustavnim odredbama iz 1974.g., niti je to kasnije regulisana ustavnim amandmanom ili ustavnim zakonom.
Pretvaranje društvene svojine u državnu svojinu nije kasnije ni zakonom (makar i neustavno !) regulisano.
U pogledu transformacije društvene svojine u privatnu svojinu devedesetih godina (prošlog veka) doneto je nekoliko zakona o privatizaciji, zadnji 29.06.2001.g. (Sl.gl.RS br. 38/2001.). Smatrajuci sve ove zakone neustavnim, naročito zadnjeg (društvena svojina ne prestavlja pravo svojine!); uputili smo Ustavnom sudu predlog za pokretanje inicijative za proglašenje Zakona o privatizaciji neustavnim još 2001.g., a isti predlog smo obnovili 2005.g., jer i nadalje smatramo da je Zakon neustavan. Ustavni sud RS-e još nije zauzeo stav po obnovljenom predlogu.
U ovom predloženom ustavu Republike Srbije u potpunosti je izostavljena društvena svojina, pa čak i naziv «društvena svojina» osim u stavu 2 clana 86. gde se implicitno priznaje postojanje društvene svojine.
U ovom napisu nismo u mogućnsoti i niti nam je namera da se detaljno osvrnemo na praksu odn. vršenje privatizacije prema neustavnom Zakonu o privatizaciji. Činjenica je da ukidanjem institucija Radnicki savet i Radnicka kontrola i imenovanjem državnih organa za nadležne za sprovodenje privatizacije (Agencija za privatizaciju, Akcijski fond i centralni registar za hartije od vrednosti) javnost je uskracena da dobije prave i istinite informacije o privatizaciji. Obrazloženje da intencija Ustava (iz 1990-e) nije da sačuva društvenu svojinu kao trajan oblik svojine (ne prestavlja pravo svojine !), već suprotno . . ., delimicno objašnjava nepravilnosti koji su se desile u dosadašnjem toku privatizacije, koji ne isključuje ni mogućnost raznih mahinacija da se po ovom neustavnom zakonu što brže i što jeftinije dođe do prava vlasništva nad društvenom svojinom što opravdava verovanje da je privatizacija «državno sankcionisana pljačka».

A U T O N O M I J A

Reč autonomija je sastavljena od grčkih reči autos=sam i nomos=pravilo, red, zakon i ima značenje: nezavisnost, samouprava. Autonomija, opšte uzevši podrazumeva relativno samostalan i samoupravan status pojedinih teritorija odnosno stanovništva tih teritorija. U ovom smislu se nalaze u praksi autonomije u njenom najznačajnijem obliku, a to je političko-teritorijalna autonomije koja se često naziva i administrativnom autonomijom, naročito ako se želi naglasiti da određena autonomna teritorije ima samoupravnost i samostalnost u izvršnim i upravnim poslovima. Obično se pojavljuju tri posebna značenja termina autonomije (1) kulturna autonomija, (2) instituciona ili funkciona autonomija, koja je ustvari samouprava i (3) savremeni oblik autonomije koja se javlja kao izraz najrazličitijih organizaciono-upravnih, društveno-ekonomskih i politickih stanja i tendencija, koja uglavnom obuhvata tzv. «regionalno» planiranje, regionalizam, regionalne ekonomske decentralizacije, regionalne prvenstveno privredne autonomije i sl. Različiti su ekonomski, klasni, tehnički pa čak i međunarodni uzroci i uticaji koji odreduju opredeljenje ovakvog regionalizma, ili regionalnog «autonomizma». Uzroci odn. opravdanje ovakve autonomije mogu biti jake ekonomske centralizacije ili koncentracije osnovnih privrednih snaga na pojedinim podrucjima kao i različite i često protivrečne političke, idejne, kulturne i druge potrebe i obziri.
Ova tri posebna oblika autonomije, od kulturnog do regionalnog planiranja i ekonomskog regionalizma, predstavljaju više problem i pojam decentrilazcije i u najboljem slučaju samouprave u njenom administrativno-političkom značenju.
U Federativnoj Jugoslaviji postojale su dve autonomne pokrajine, u sastvu SR Srbije. One su nastale u toku revolucije, i činile su sastavni deo federalne strukture. Ustav FNRJ iz 1946. predvideo je dve autonomije, koje su imale različite nazive, ali sa neznatnim razlikama u ustavnom položaju. To su bile: Autonomna Pokrajina Vojvodina i Autonomna Kosovsko-Metohijska oblast. Ustav SFRJ iz 1963. koristio je termin socijalističke autonomne pokrajine za obe pokrajine. Ustavnim amandmanina iz 1968 SAP Kosovo i Metohija promenila je naziv u SAP Kosovo. Dva su bitna faktora odredila prirodu autonomije. Prvo, nacionalna struktura datih teritorija, koje su naseljene Srbima i pripadnicima narodnosti: Albancima, Mađarima, Rusinima, Rumunima itd., kao i delovima drugih naroda. I, drugo, društveno-ekonomski, politički, istorijski, kulturni i drugi faktori. Razvoj samoupravljanja i federalizma i produbljenje nacionalne ravnopravnosti u Jugoslaviji, uticali su da postepeno i sve više dođe do izraza autonomnost pokrajina i njihova nova pozicija u federaciji. Ustavnim promenama u 1971. i Ustavom SFRJ iz 1974. godine pokrajine su postale i konstitutivni element federalizma. Ustavom SFRJ iz 1974. znatno su proširena prava autonomniih pokrajina. U odnosu na federaciju one su dobile poziciju koja je bila slicna poziciji republike, npr. uloga pokrajine u procesu dogovaranja u Veću republika i pokrajina, zakonodavna nadležnost i paritetni sastav organa federacije, ustavno sudstvo, proces odlučivanja u Savezmom izvršnom veću itd.
Određeni poslovi su se vršili jedinstveno za celu teritoriju SR Srbije, određenim republičkim zakonom, a to su bili: organizacija i rad republickih organa i organizacija, promena granice republike, državljanstvo, osnova pravnog režima društvene svojine, osnovi za javne zajmove, osnovna načela narodne odbrane, osnovna načela braka i bračnih odnosa itd.
Organizacija smaoupravljanja, društveno-ekonomski sistem, politicki sistem i organizacija vlasti su u autonomnim, pokrajinama bili slicno postavljeni kao u socijalistickim republikama, a u okvirima prava i dužnosti autonomnih pokrajina.
Treba napomenuti da je posebna karakteristika jugoslovenskog federalizma bila da su se autonomne pokrajine pojavljivale u federaciji kao samostalni subjekti, a ne preko SR Srbije u čijem su inače bile u sastvu, što ipak nije prestavljalo izuzetak u svetskim razmerama. Posebna karakteristika je bila i to što se jedna socijalisticka republika u jugoslovenskom federalizmu pojavila takođe kao federacija sui generis. U ovom slucaju uža Srbija je sa autonomnim pokrajinama činila federaciju posebne vrste – federaciju zasnovanu na autonomiji. Srbija nije imala uobičajenu federativnu strukturu, ali ni to nije izuzetak u svetu. Federacija bez uobičajene ili klasične strukture, zasnovane takode na autonomiji postojala je npr. u SSSR-u (20 autonomnih republika, 8 autonomnih oblasti, 6 pokrajina itd.), a i u drugim zemljama.
U daljem ćemo se ukratko osvrnuti samo na problematiku autonomije Vojvodine.
Što se tiče Vojvodine treba da se kaže da je autonomija mehanizam koji treba da štiti Vojvodinu od eksploatacije. Istorijsko iskustvo Vojvodine pokazuje da su se od 1918. do 2003. režimi menjali ali eksplatacija je ostajala, zatim da je Vojvodina napredovala najviše onda kada je imala najviše autonomije. Ključni razlozi za ponovno uspostavljanje autonomije su višestruki. Jedan razlog je opštedemokratski. Vojvodina se razlikuje od ostalog dela Srbije geografski, istorijski, kulturno, ekonomski i po nacionalnom sastavu. Srbija (ostali deo) je brdsko-planinsko podrucje, Vojvodina je ravnica. Srbija je nacionalno visokohomogena zajednica sa skoro 90 procenata Srba, Vojvodina ima mešovito stanovništvo sa oko 65% Srba. Srbija ima tradiciju otomanske i visokorazvijene vizantijske kulture, a Vojvodina nosi tradiciju jedne srednjoevropske imperije (Austrougarske). Privreda Vojvodine je manje raznovrsna i više je upućena na otvorenost nego privreda Centralne Srbije. Bez obzira na to da su Vojvodina i ostali deo Srbije u jednoj državi, Srbija nije te razlike uvažila na jedan demokratski način. Preterana centralizacija koja je danas prisutna, prestavlja smetnju celoj Srbiji.
Vojvodina je napredovala najviše onda kada je imala najviše autonomije. Za vreme stvarne autonomije u periodu od 1974. do 1984.g. Vojvodina je mogla najviše investirati u privredu, poljoprivredu i infrastrukturu. Nacionalne manjina (narodnosti) čine u Vojvodini 23 do 24 procenata stanovništva, dok u Republici Srbiji one cine 8,6%. Ako se sve bitne odluke donose na nivou Republike Srbije, nacinalne manjine ne predstavljaju relevantan faktor. Ako bi se odluke o bitnim životnim pitanjima za Vojvodinu donosile u Vojvodini, onda bi nacionalne manjine (narodnosti) bile itekako značajan faktor. To bi svakako ublažilo asimilaciju i pad broja pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini koji je rapidan (npr. broj Mađara u 1971. iznoso je 423.000, a u 2002. svega 290.000).
Neravnopravni položaj Vojvodine pokazao se već iz jedne studije Ekonomskog instituta u Beogradu iz 1971.g. («Koncepcija dugorocnog razvoja Vojvodine»), u kojoj stoji konstatacija da je jedino stopa razvoja Vojvodine u periodu 1945-1952. bila opadajuća u Jugoslaviji za minus 5,7%, i da je u periodu 1952-1969 iz poljoprivrede preliveno u druge oblasti oko 5 milijardi dolara kao i da je poljoprivreda SR Srbije participirala u ovom iznosu sa 48% i sa razlogom se pretpostavlja da je ova suma skoro u celini otpadala na Vojvodinu što opravdava tezu da je u to vreme postojao «unutrašnji kolonijalizam». Na ovu činjenicu ukazuje i upoređenje stepena ekonomske razvijenosti Vojvodine i npr. Slovenije. U 1918.g. odnos je bio približno 1:1, a 1986. ovaj odnos je bio 1:1,47, što znači da zaostatak Vojvodine iznosio je oko 47%, a već 2000. godine Slovenija je već 6 do 8 puta razvijenija od Vojvodine. Istina je, da je i cela Srbija pala na trećinu svog nacionalnog dohotka, ali ovako drastičan pad razvijenosti Vojvodine je znatnim delom posledica gubljenja autonomije Vojvodine.
Situacija posle petog oktobra, može se reći, još više se pogoršala. Zadržana je visoka centralizacija državnog aparata Republike Srbije. Ako se posmatra obim sredstava i ucešće opštine i gradova u porezu na zarade i u porezu na promet, zakonom se određuje da se od ukupno prikupljenih sredstava u 2002. Novom Sadu vraca 6,2%, a Nišu 12,5% tj. duplo više, Subotici se vraća 4,2% a Kragujevcu 31,9%, tj. 7,5 puta više. Procenat novca koji se 2003. vraća Nišu je 2,16 puta veći od procenta koji se vraća Novom Sadu, a razlika u društvenom proizvodu po glavi stanovnika je 1,45 puta veća u korist Novog Sada. Procenat koji se vraća Kragujevcu u 2003. je 6,8 puta veći od procenta koji se vraca Subotici, a razlika u društvenom proizvodu je samo 2,15 puta veća u krorist Subotice. Inače, prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, budžetska sredstva po stanovniku 2003. u Vojvodini su manja nego u Centralnoj Srbiji i to za 11%. Jasno je da je rec o drastičnoj preraspodeli sredstava na štetu Vojvodine. U 2004. budžet Vojvodine iznosio je 4,9% od budžeta Srbije (toliko iznosi autonomija Vojvodine).
Republika Srbija može znatno više da dobije od stvarno bogate, autonomne Vojvodine nego što cedi iz ove podređene i osiromašene pokrajine.
Treba napomenuti još da je Republika Srbija na Mirovnoj konferenciji 2002.g. u Londonu prihvatila zaključak međunarodne zajdnice da «vrati gradanska i ustavna prava Vojvodini i Kosovu» i da ta obaveza prema Vojvodini do sada nije ispunjena i da neće biti ispunjena ni prema predloženom Ustavu Republike Srbije od 30.09.2006.g., Članovi 182. do 187. predloženog Ustava RS-e ne obezbeđuju stvarnu autonomiju slicnu onoj iz ustava iz 1974.g.
Vojvodina je već u periodu od 1849. do 1860. imala autonomiju u okviru Austrije i mala je svoj službeni list.

Subotica, 17.10.2006.g. Sastavio:
Janoš Kiš (Kiss János)
(Subotička org. SKJ u Srbiji)

 

Subotica, novembar 2006.


18. NOVEMBAR
„BALADA VEŠANIH“


18. novembra pre pedesetpet godina okupator je izvršio strahoviti zločin u Subotici: petnaest subotičkih komunista-antifašista je javno obešeno, dok je preko stotinu drugih osuđeno na kazne zatvora i robije. Oni su bili prve žrtve medu subotičkim borcima u ustaničkoj 1941. godini, prvi svetli primeri, najsvetliji primeri koje pripadnici jednog pokreta mogu dati – svesno se žrtvovati za oslobođenje svog naroda i za pobedu ideala za koje se bore. Grobovi četvorice već u prvim danima revolucije streljanih i petnaestoro javno obešenih 18. novembra nisu bili rake već kolevke novih nada.
Ogorčen martovskim otporom (1941.), kojim su narodi Jugoslavije sprečili uvlačenje svoje zemlje u osovinska kola – Hitler je odlučio da jugoslovenski otpor likvidira silom tj. ratom i odmah je naredio napad na Jugoslaviju. Pošto su prethodno osigurale saradnju mađarskih i bugarskih snaga, Nemacka i Italija su otpočele agresiju iznenadnim napadom – bez prethodne objave rata – 6. aprila: bombardovanjem Beograda i koncentričnim napadom sa svih strana. Već 17. aprila general Radoje Janković i bivši ministar vanjskih poslova Cincar Markovic potpisali su u Beogradu akt o bezuslovnoj kapitulaciji, koji je stupio na snagu sutradan 17. aprila u 12 sati. Tako se aprilski rat završio katastrofalno, a da u stvarnosti nije ni započeo . Državno-politička nadgradnja monarhističke Jugoslavije bila je do te mere trula, da se raspalo, strovalilo u bezdan sve: od vojnog i državnog mehanizma do dvorske kamarile i gradanskih politickih stranaka, bez izuzetka. Bilo je to logična posledica onog društveno-političkog poretka, u kome je krupna buržoazija svih haroda Jugoslavije, svoju dvadesetogodišnju vladavinu pretvorila u najcrnije izrabljivanje sopstvenog naroda i bezkrupuloznu prodaju svoje zemlje inostranom kapitalu i imperialističkim državama. Vladajuca klika izrodila se u do krajnosti parazitski organizam, koji još k tome sav bio u službi inostranih interesa. Epilog: Kraljevina Jugoslavija nestala je za nekolko dana. Zemlja je bila raskomadana. Italija je anektirala delove Slovenije, zatim delove Hrvatskog Primorja i Dalmacije s ostrvima, i okupirala delove Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nemačka je anektirala deo Slovenije i okupirala ostatak Hrvatske, Bosne i Hercegovine i pretežni deo Srbije, stavljajući Banat pod direktnu nemačku upravu; Mađari su anektirali Bačku, Baranju i Prekomurje, a okuprali Međumurje; Bugarska je anektirala gotovo svu Makedoniju i jugoističnu Srbiju, a kasnije je okupirala delove Srbije (umesto Nemaca); Albaniji, koja je bila pod italijanskom vlašću, pripojeno je Kosovo i Metohija i zapadni deo Makedonije. Uza sve to okupator je pristupio odmah uspostavljanju kvislinških režima, od kojih je na liniji razbijanja Jugoslavije (kao koncepcije) naročitu važnost poklonio uspostavljanju ustaškog režima fašističkog Pavelica u tzv. NDH (proglašen u Zagrebu 10. aprila 1941.g.)
U to vreme Komustička partija Jugoslavije nije predstavljala neku naročito značajnu političku snagu (oko 8.000 članova Partije i 30.000 članova SKOJ-a), ipak ona je bila jedina politička organizacija posle rasparčavanja Jugoslavije koja je imala u svakom njenom delu svoje organizacione jedinice. Od Kraljevine Jugoslavije, od njene centralizovane državne uprave, od vojske i od politickih institucija ostala je samo Komunistička partija Jugoslavije.
Mađari su sačekali proglašenje NDH, pa pod izgovorom da Jugoslavija više ne postoji i da se, na osnovu toga, ne krši 1940. godine u decembbru potpisani ugovor o večnom prijateljstvu sa Jugoslavijom (zbog toga je premijer Teleki izvršio samoubistvo), Horti je 11. aprila izdao naređenje madarskoj vojsci: „Elore az ezeréves déli határokra!“ (Napred na hiljadugodišnje južne granice). Tako je 12. aprila 1941. okupirana i Subotica. Zbog zloglasne aprilske naredbe Hortija, desili su se najvarvarskiji zlocini u Bačkoj: 20. vek se vratio u doba Srednjeg veka.
Uključujući se u narodnooslobodilački pokret već u ustaničkim danima, suboticki komunisti-antifašisti uspeli su da organizuju nekoliko akcija i da izvedu paljenje žita (u noci 11/12. avgusta 1941.). Medutim, zbog dobro organizovane obaveštajne službe okupatora kao i zbog slabosti pojedinih pripadnika pokreta, okupator je brzom intervencijom sprecio razmah te akcije: streljao je 15. avgusta dvojicu učesnika u njenom izvodenju, Jožefa Lihta i Ferenca Hegediša, kako bi terorom uterao strah u narod. Uskoro su usledila i šira hapšenja subotickih komunista i drugih pripadnika naprednog pokreta, koji su potom bili podvrgnuti surovom mučenju i torturi. U subotičke zatvore, a posebno u zloglasnu „Žutu kuću“ dospelo je oko 400 pripadnika oslobodilačkog pokreta. U sadistickoj istrazi koja je nad njima sprovedena ubijeni su istaknuti revolucionari Matko Vukovic i Danijel Sabo, komunista iz Stare Moravice. Matko se držao herojski: okupatoru nije odao ni jednom rečju svoje delovanje i rad svojih drugova.
Posle početnih terora varvarskih osvajača podivljali okupator je nastavio još svirepije, hteo je da ubitačnom silom i mačem pokori osvojene zemlje. Pored Srba, teror se ustremio i na revolucionare iz redova Jevreja, Bunjevaca, Hrvata, ne štedeći ni Mađare. Bes Hortijevih fašista bio je utoliko veći, što je masovnim hapšenjima, surovim odmazdama i javnim pogubljenjima najistaknutijih pripadnika komunističkog pokreta u Subotici kao i u nekim drugim mestima okupirane Bačke, već u jesen 1941. morao javno priznati ono što je dugo prikrivao, naime da je i deo mađarskog naroda (i pored postojanja osećanja izvesne nepravde Trijanonskog mira kod neznatnog dela ovog življa) osuđivao iredentizam i okupaciju ovih krajeva, bestijalni teror i uprezanje mađarske države u kolo Hitlerovog imperijalizma.
Fašistički okupatori su u toku maja i juna 1944. godine izvršili novi strahoviti zločin hapšenjem i odvođenjem u logore smrti preko 5.000 Jevreja iz Subotice, njenih mirnih i nedužnih gradana, od kojih je na najsuroviji način bilo ubijeno oko 4.000.
Iako nije neposredno vezan za grad Suboticu i za žrtve obešenih u Subotici, treba spomenuti i tzv. „novosadski pokolj“ ili „novosadsku raciju“, jedan od najvecih, ako ne i najveci zlocin koji je okupator ucinio u Novom Sadu i okolini (Žabalj, Šajkaš i dr.).
Mađarske fašističke lokalne vlasti su u januaru 1942.g. uz znanje mađarskog generalštaba preduzele vojne i policijske akcije („raciju“) protiv nedužnih gradana Novog Sada i okoline da bi suzbili navodni otpor stanovništva fašistickoj samovolji i teroru i radi zastrašivanja. Akcijama su neposredno rukovodili oficiri, pretežno članovi fašističko-nacionalističke partije „Nyilaskereszt párt“ („Partija strelnih krstova“).
U ovim akcijama, koje su trajale nekoliko dana, prema madarskim izvorima, stradalo je više od 5.000 stanovnika, među njima veći broj dece, starijih ljudi i žena. Žrtve su bacane u ledenu vodu Dunava (ispod leda) i umrli i samo ranjeni, pa čak i živi.
Neki poslanici u tadašnjem mađarskom parlamentu odmah su pokrenuli pitanje „novosadskog pokolja“ (interpelacija poslanika Popović L. Milovana jula, a narocito interpelacije Bajcsy-Zsilinszky Endre-a 2.12.1942.g.), medutim mađarska vlada osim obećanja da će preduzeti mere i kazniti krivce nije ništa značajno učinila. (Obećanje je jedino pomoglo glavnim krivcima Fekatehalmi – Cejdueru, Grašiu i drugima da pobegnu u Nemačku). Šta više, posle ovih događaja specijalni sud mađarskog generalštaba osudio je još 323 srpska patriota na smrt vešanjem. (Cereš Tibor je 1964.g. napisao knjigu o ovim dogadajima pod naslovom „Hideg napok“, a 1966.g. napravljen je i film u režiji Kovač Andraša pod istim naslovom koji je prikazan i u Jugoslaviji).
Uprkos srednjevekovnim metodama mučenja, izvršenju smrtnih kazni vešanjem i ostalim sredstvima zastrašivanja, okupatori nisu mogli da ubiju duh otpora u ustaničkom narodu Jugoslavije. Naprotiv, zanjihala tela obešenih, u ovom kraju poznatih i popularnih komunista kao što su bili Rokuš Šimokovic, Lola Vol i njen drug u borbi i životu Otmar Majer, ili jedan od veterana subotičkog revolucionarnog pokreta dr Adolf Singer, i drugi nepokolebljivi borci za ljudske i istinske nacionalne slobode, još dublje su u srce naprednih Suboticana ulili mržnju protiv svirepih fašističkih okupatora.
Sve je to opominjalo prezrene dželate da neće izbeći zasluženu kaznu koju će im izreći oslobodilački pokret u svom neodoljivom nastupanju.
Posle oslobodenja (u Subotici 10. oktobra 1944.g.) zaslužena kazna je izrečena (i izvršena) svim onima koji su učinili zločine i koji su bili dostupni novoj narodnoj vlasti, ali se danas sve više izražava sumnja da je u nekim pojedinačnim slučajevima primenjen princip kolektivnog okrivljivanja i da sudski procesi nisu vođeni od legalno izabranih ili imenovanih sudova, bez prava na odbranu, i da donešene odluke o kaznama nisu saopštene (ni usmeno ni pismeno) okrivljenima. Tako napr. u knjizi Martona Matuške iz 1991.g. „A megtorlás napjai”. („Dani odmazde“) navedeno je da je u Subotici zbog nevođenja ili neispravnog vođenja sudskog postupka stradalo oko 750 nedužnih ljudi (spominje se čak i brojka od 2000) koji su krišom sahranjeni u masovne grobnice na Sencanskom groblju.
SKJ u Srbiji smatra da se, kao i u svim ljudskim pojavama, izvesni pojedinačni slučajevi ne mogu apsolutno isključiti, ali pravi, nepristrasni i objektivni odgovor na ovo pitanje može dati samo svestrano i sveobuhvatno naučno istraživanje istoričara i drugih stručnjaka uključivanjem i pripadnike naroda i narodnosti koji žive ili koji su živeli u Subotici u ovaj rad.
18. novembra 1941.g. od 24 osuđenika smrtna kazna je devetorici preinačena na vremensku kaznu (15 godina) robije, a njih petnaestoro su javno obešeni u dvorištu šeste domobranske kasarne.
Obrazloženje suda je bilo vrlo kratko: komunističko organizovanje, priprema akcija sabotaže i vojna obaveštajna služba u korist Sovjetskog Saveza. Sud je odredio i redosled izvršenja presude. Svih 24 osudenika su morali da budu prisutni i da gledaju izvršenje presuda.

Redosled izvršenja presuda bio je sledeci:
1. Lukács István, trgovački pomoćnik (1920-1941), član KPJ;
2. Šime Tikvicki, službenik (1920-1941), član KPJ i član jedne udarne brigade;
3. Lazar Bačić, metalostrugar (1912-1941), sekretar jedne partijske (KPJ) celije i jedne udarne brigade;
4. Simokovich Rókus, knjigovezac (1905-1941), istaknuti komunista;
5. Antun Suturović, moler (1918-1941), član Saveza komunističke omladine Jugoslavije;
6. Wohl Laura (Lola), službenik (1914-1941), član OK SKJ ;
7. Lackenbach Konstantin, trgovački pomoćnik, (1923-1941) član Saveza komunističke omladine Jugoslavije;
8. Gerson Miklós, gimnazijalac (1923-1941), član KPJ i jedne udarne brigade;
9. Schwalb Miklós, službenik (1905-1941), član KPJ i jedne udarne brigade;
10. Perl Gellért, student medicine (1919-1941), član KPJ;
11. Kornstein Ede, trgovacki pomocnik (1910-1941), rukovodilac više partijskih (KPJ) ćelija;
12. dr. Mayer Kálmán, advokat (1911-1941), član jedne udarne brigade;
13. Mayer Miklós, pekar (1913-1941), rukovodilac jedne udarne brigade
14. Mayer Ottmár, student novinar (1911-1941), odgtovorni urednik časopisa Híd, član mesnog komiteta i sekretar okružnog komiteta KPJ;
15. Dr. Singer Adolf, lekar specijalista, aktivni borac-komunista, član KPJ.

Ovi hrabri i nepokolebljivi borci zaslužuju da njihova imena budu ne samo zlatnim slovima urezana u spomenik „Balada vešanih“, već da njihovo delo živi u svesti ove i svih budućih generacija koje dolaze i da sadržajno bogate i oblikuju slobodu za koju su oni položili svoje živote.
Spomenik, podignut na mestu vešanja petnaestorice, „Balada vešanih“, rad je subotičkog vajara Glid Nandora.

Subotica, 09.11.2006.g. SKJ u Srbiji
OK Subotica


(Sastavio: Janoš Kiš)

OKTOBARSKA SOCIJALSITICKA REVOLUCIJA U RUSIJI 1917.

Dana 7. novembra 1917.god. (po starom kalendaru 25. oktobra) izvedena je prva pobedonosna socijalisticka revolucija u svetu koju je izvela radnička klasa Rusije sa radnim seljaštvom, pod rukovodstvom boljševicke partije (KPSS) i V.I. Lenjina i uspostavila je nov, socijalsitički tip države, republiku sovjeta. Nova država je bila zasnovana na principima proleterskog pokreta: eliminiranje privilegija i podele ljudi na klase, ukidanje eksploatacije čoveka po čoveku, mir među narodima, protest protiv osvajačkih ratova i nacionalnog ugnjetavanja.
Već avgusta 1917.godine se videlo i ustanovilo da goruća pitanja Rusije, pitanje rata i mira, agrarno pitanje, pitanje nacionalnih i građanskih sloboda i mnoga druga pitanja koje građanska klasa nije mogla da reši a da se ne odrekne svojih klasnih interesa, mogu rešiti jedino ustankom koji bi vodila radnička klasa. I baš u tome što je ovo pitanje mogao i morao rešavati sam proletarijat sa najširim radnim i eksploatisanim masama, predvođen čvrsto organizovanom revolucionarnom partijom, nalazi se osnovni uzrok pobede ustanka.
Lenjin je, polazeći od i obnavljajući Marksove, već dosta zaboravljene pouke, oslanjajući se na revolucionisane mase, tražio i pronašao pogodan momenat, momenat u kome revolucionarni polet dostiže svoju kulminanciju u redovima revolucije, a kolebanje zbunjenost i raspadanje u okviru starog sveta, svoj kirticki nivo (Revolucije nastaju kada vladajuća klasa ne može više vladati na stari način, a eksploatisane klase ne mogu i ne želi dalje podnositi ugnjetavanje. Ovo ne mora značiti to da revolucije izbijaju kada pritisak na eksploatisane klase dosegne svoj maksimum. One izbijaju onda kada postane očito da postoje alternative ugnjetavanju). Lenjin je u svom pismu od 6. novembra 1917.godine u trenutku kada je revolucionarna kriza dosegla vrhunac, zahtevao neodloženu akciju. “Situacija je neverovatno kritična – pisao je Lenjin CK RSDRP-a – Jasno je kao dan da je sad oklevanje u ustanku stvarno isto što i smrt (. . .) rešavati stvar neminovno večeras ili noćas. Istorija nece oprostiti revolucionarima koji su mogli pobediti danas (i danas će sigurno pobediti), a rizikovali su da sutra izgube mnogo, rizikovali su da izgube sve (. . .)”
Lenjin je imao pravo, 7. novembra 1917.godine topovi sa “Aurore” nisu samo oborili jednu vladu (Privremenu vladu Kerenskoga) nego i najavili novu eru u istoriji sveta. Kao munjevit talas, revolucija se rasprostrla Rusijom razbijajući državni aparat obezglavljene buržoazije i feudalne reakcije.
U revoluciji je rođena vlast proletarijata, nova proleterska demokratija- kao stvaralačko delo milionskih masa trebalo je da ostvari ekonomsko oslobođenje rada a time i svoje sopstveno odumiranje (države). Vekovima pritisnuta svest eksploatisanih budila se i oslobađala tereta prošlosti. Radnici su pokazali da veruju u sopstvenu snagu i izrazili su svoju težnju da sami upravljaju industrijom i da prihvataju “samo jedan put – put preobražaja odozdo” i želju da “radnici sami izrade nove osnove ekonomskih uslova”.
Obeležena velikim delom Lenjina, 1917.godina je definitivno označila početak velikog preokreta u istoriji sveta. Realizujući ideje Marksa i Lenjina, ona je na delu dokazala stvaralačku sposobnost eksploatisanih ne samo da sruše stari svet nepravdi nego i da ostvare vekovni san eksploatisanih o oslobodenju rada i humaniziraju coveka. U tome i jeste osnova do danas neprevazidene snage njenog uticaja. Pobedivši i ovaplućujući se u samoj stvarnosti ona je postala deo svesti miliona u pokretu, misao vodilja novog doba.
Medutim, stvarnost je posle proleterske revolucije postavila čitav niz novih pitanja, i razvitak u međunarodnom radničkom pokretu iz raznih razloga nije uvek išao tokovima kojima je nekada želeo Lenjin. Sama misao i delo Lenjina, prividno slavljeni i neprikosnoveni, postajali su paravan delatnosti koja nije imala nikakve veze ni sa Lenjinom ni sa lenjinizmom. A baš njenim apsolutizovanjem i kanoniziranjem umrtljavalo se jedno živo, revolucionarno shvatanje sveta, kočila društvena akcija da se on izmeni. Jer osnovna karakteristika misli i dela Lenjina, vođe revolucije, koji je smelo napustio konvencionalne formule jedne minule epohe, jeste da su oni izvirali iz samog toka objektivne stvarnosti ne samo kao izraz nužnog toka stvari nego i kao poluga kretanja. Lenjinovom delu, sveobuhvatnom u poniranju u suštinu zbivanja, ne može se oduzeti ni jedna strana, nijedan princip a da se ne razbije sistem u celini, da se ne napusti revolucionarni odnos prema stvarnosti preživelog sveta.
Lenjinovo delo, primenjeno u revoluciji, izraslo je na pozitivnim tradicijama međunarodnog radničkog pokreta i predstavlja samo etapu jednog i u svetskim razmerama jedinstvenog procesa kretanja ka socijalizmu. Borba i Lenjina i ruskog proletarijata za radikalno rešenje unutrašnjih ekonomskih, socijalnih i političkih pitanja, koja su mučila ondašnju Rusiju, bilo je samo deo opšteg internacionalnog pokreta za oslobođenje i humaniziranje čoveka.
Lenjin je u procesu revolucije sav politički rad, forme organizacije, metode i sredstva borbe i taktiku pokreta izveo iz same konkretne istorijske situacije, polazeći od principa Mraksa.
Drug Tito je, i sam ucesnik oktobarske revolucije, u Narodnoj skupštini (1950-e) izjavio: “Kod Marksa, Engelsa i Lenjina nalaze se, uglavnom, odgovori na sva principijelna pitanja (socijalizma, države itd.), a razradu i primjenu tih principa u svakoj zemlju posebice mogu vršiti samo oni koji su izrasli iz njedara naroda dotične zemlje, koji poznaju probleme svoje zemlje, koji poznaju njenu historiju, njene običaje, njene slabosti i pozitivne strane, koji mogu budno pratiti sve pojave na licu mjesta ali koji isto vrijeme poznaju marksističku nauku, to jest – shvataju njen duh i umješno rukuju njome i sprovode je u praksi (. . .)”
Pobeda revolucije objavljena je 7. novembra 1917.god.
Pošto su izvršene sve pripreme i savladana izvesna kriza u Partiji, izazvana kolebanjem jednog dela boljševika (Kamenjeva, Zinovjeva), i da bi odbili napade vlade Kerenskog i njenih organa, 6. novembra, posle napada reakcije na redakciju boljševičkog lista Pravda, počela su odlučujuća dejstva. Za nekoliko casova pokrenute su sve ravolucionarne snage u gradu Petrogradu (oko 200.000 naoružanih ljudi, koje je uskoro podržalo 10 ratnih brodova, među njima i “Aurora”), onemogucen je prilaz gradu trupama Privremene vlade. Do jutra narednog dana izuzev Zimskog dvora i zgrade Ministarstva vojske, ceo Petrograd je bio u rukama revolucionarnih snaga. Istog dana 07.11.1917. (po starom kalendaru 25. oktobra, otud oktobarska revolucija) u 10 casova jednostavnim Lenjinovim rečima i sa potpisom Vojno-revolucionarnog komiteta saopštena je (“Građanima Rusije” i “Radnicima, vojnicima i seljacima”) svim građanima Rusije pobeda revolucije: “Privremena vlada je zbačena. Državna vlast je prošla u ruke organa Petrogradskog sovjeta radničkih i vojničkih deputata, Vojno-revolucionarnog komiteta koji stoji na čelu proletarijata i garnizona Petrograda. Stvar za koju se borio narod: neodložno predlaganje demokratskog mira, ukidanje spahijske svojine na zemlju, radnička kontrola nad proizvodnjom, stvaranje sovjetske vlade – ta stvar je obezbeđena” (objavljeno 7. novembra u novinama “Raboči i soldat” br. 8, odn. 8. novembra u “Izvestijama CIK” br. 207).
U periodu 1918-1920. nastali su teški uslovi odbrane socijalisticke vlasti i tekovina revolucije, kad je trebalo u vreme građanskog rata i strane intervencije odbijati udarce nadmoćnijih protivnika (Đenikin, Kolčak, Vrangelj, Judenjič i dr. uz podršku 14 intervencijskih sila: Engleske, Francuske, USA, Japana kao i sile antante i ostalih kao što su Rumunija, Cehoslovacka sa svojom legiom, Poljska, Estonija, Letonija, Litva, Finska, Gruzija, Jermenija i Azerbajdžan) i odoliti svim teškoćama u stvaranju uslova za izgradnju socijalistickog društva.
U programu SKJ iz 1958.g. u vezi Oktobarske socijalisticke revolucije navedeno je sledeće (str. 27 Kultura Bgd. 1958):
“Krizu kapitalistickog društva bitno je probudila i ubrzala Oktobarska socijalisticka revolucija, koja je i sama izbila na tlu opšte krize kapitalizma. U Sovjetskom Savezu je izvršena prva u svetu pobedonosna revolucinarna socijalistička promena društvenih odnosa i time je započeo proces revolucionarnog socijalističkog preobražaja sveta.
Talasi velikog oktobra već četrdeset godina (1958-e!) bez prekida snažno utiču na razvitak socijalističke lančane reakcije u društvenim odnosima svih naroda celog sveta, potičući i usmeravajuci mnogobrojne evolutivne i revolucionarne procese ka jedinstvenim socijalističkim ciljevima. Vezujuci se sa svim tim procesima i nastavljajuci se u njima, Velika oktobarska socijalisticka revolucija je stvarno prerasla u svetski proces razvitka socijalizma (. . . )”
Nakon pobede socijalisticke revolucije u Rusiji već 8. novembra 1917.g. oformljena je prva socijalisticka radničko-seljačka vlada u svetu na čelu sa Lenjinom: Sovjet narodnih komesara. 10. jula 1918.god. donet je prvi sovjetski ustav: Ustav Ruske Sovjetske Federativne Socijalisticke Republike. Ukazom je izvršeno podržavljenje industrije i socijalizacija zemljišta.

Subotica, 07.11.2006. SKJ u Srbiji
Subotička organiazcija

(Sastavio: Janoš Kiš)

 

Dana 17. 11. 2006. godine delegacija SKJ u Srbiji u sastavu Olajoš Nađ Mikloš (predsednik RK), Mira Tokanović (sekretar IK RK), Radulović Milorad (predsednik OK SKJ u Srbiji iz Grocke) susreo se u Bijeljini (Republika Srpska) sa tročlanom delgacijom Leve partije Švedske. Oni su došli u posetu Radničko-komunističkoj partiji Bosne i Hercegovine i tokom višednevnog boravka organizovan je i ovaj razgovor, kojem je prisustvovao i drug Goran Marković, predsednik RKP BiH.
Leva partija Švedske je parlamentarna partija u Švedskoj i na zadnjim izborima dobila je 8% glasova podrške birača. U rukovodstvu partije imaju puno mladih, imaju uključenih kadrova sa 4 kontinenta, od ljudi koji žive i rade u Švedskoj. To je marksistička partija koja ima velika iskustva u uslovima borbe u zemlji gde je kapitalizam. Letke koje smo dobili izrađuju na švedskom, engleskom, španskom i srpskom jeziku. Sada imaju veliku kampanju protiv desnih ekstremista koji žele izbaciti strane radnike iz Švedske. Mi smo izneli informaciju o SKJ u Srbiji, o socijalno-ekonomskom stanju u Srbiji, o stanju u komunističko-radničkom pokretu u YU, itd. Tokom razgovora razmenili smo informacije o našem delovanju. Uopšte naši ustisci o ovoj partiji su veoma dobri i smatramo da postoji mogućnost nastavka saradnje u trouglu: RKP BiH, SRP Hrvatske i SKJ u Srbiji. Postoji i realna mogućnost da pomognu u izlaženju časopisa "Novi plamen". Od drugova iz Švedske očekujemo da nam dostave materijale o njihovoj kampanji na smanjenju nezaposlenosti u Švedskoj, što će i nama dobro poslužiti. U njihovoj delegaciji bio je i predstavnik njihove studentske organizacije, tako da je bilo reči i o položaju i delovanju mladih u Švedskoj i u Srbiji.

 

 

Vrednosti Titove Jugoslavije izlaz i za Srbiju

Dana 29. novembra 2006. godine u Otvorenom univerzitetu u Subotici održana je svečana sednica Centra - Tito - Központ i Komunista Subotice pod nazivom "Putevima bratstva i jedinstva". Gosti su bili drugovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, iz boračke i drugih društvenih organizacija iz Subotice.
Naš dugoročni cilj ostaje Jugoslavija sa civilizacijskim tekovinama Titove Jugoslavije u novim uslovima. U nezavisnoj Srbiji, a itekako zavisnoj od bede i siromaštva, od nacionalističkih primitivizama, od teške eksploatacije radnika, zavisnoj od lova multinacionalnog kapitala za što veće izvlačenje profita iz naše zemlje -- izlaz je u negovanju i razvoju tih vrednosti. Ovu svečanu sednicu zajedništva i jugoslovenskih vrednosti imali smo i zbog toga da sutra, sa novim elanom i primenom vrednosti Titove YU, čoveku u Srbiji bude bolje. Jer mi glasamo za Čoveka.
Izlaz iz ovog galimatijasa divljeg kapitalizma u Srbiji je: puna primena prava na rad i radikalno smanjenje nezaposlenosti (sa 35 na 4-6%), da čovek samoupravno odlučuje o svojoj sudbini u socijalističkoj Republici Srbiji, o nezavisoj i nesvrstanoj politici naše države. Mi zahtevamo da se o ulasku u NATO i EU održi referendum svih građana države.

Za Komuniste Subotice
Olajoš Nađ Mikloš

 

Prvomajski proglas 2007.

HOĆEMO LI OSTATI ROBOVI, ILI ĆEMO SE BORITI?

Pozivamo subotičke radnike, inteligenciju, omladinu, paore, penzinere, sve eksploatisane sugrađane da 1-og maja 2007. godine u 10.00 sati na Trgu slobode dostojanstveno obeležimo Praznik rada. Nekad bio - sad će biti Dan protesta eksploatisanih, Dan radničke borbe.

Od Čikaga samo je datum promenjen. Položaj, prava jugoslovenskih radnika iznova su pogaženi. Zato nema razloga za proslavu. Mnogi će toga dana morati raditi, samo će profiteri i vlasnici opljačkane radničke imovine slaviti... za sada.

Mi ćemo protestovati (i pripremati akcije): što nam veliki broj fabrika zvrje prazne i propadaju, što 20.000 Subotičana nemaju posla, što elita u Beogradu već dva meseca ne može da se dogovori o foteljama, što subotička elita već godinama ponavlja "mi nismo nadležni za privređivanje", što si uslovi rada i zaštita na radu nepostojeće kategorije, što poslodavci ne dozvoljavaju organizovanje u sindikate, što mnogi ne isplaćuju prekovremeni rad, što poreska uprava i korumpirani inspektori dozvoljavaju rad na crno, itd. Iznova je aktuelna borba za ciljeve radničkog pokreta o tri osmice. Vlastodršci se naveliko hvale sa milijardama iz Nacionalnog investicionog programa - a odakle ti novci? Pa iz rezultata rada radničkih ruku u proteklih više desetina godina!!! A narod se uspavljuje bajkom da je za sve ovo kriva tranzicija - da li je? Zašto ovo trpimo, kao nemi robovi kapitalista?!

Promenimo ovo stanje! Zbog nas i naše dece. Jer mi znamo i za drugačiji, ljudski način i standard života. Organizujmo se i budimo solidarni. Ne dajmo upropastiti naše fabrike, uništiti naše zadruge,bolnice, škole, ne dozvolimo otpuštanje na stotine radnika. Vidi primere "Severa", "Agrokombinata" i drugih.

Priključite man se! Jer "Centar Tito" kao društvena organizacija i subotički komunisti kao autentična radnička partija bore se za to da čovek živi kao ČOVEK!

Vidimo se 1-og maja u 10.00 sati
ili na II. spratu Otvorenog univerziteta/soba 10,
ili se čujemo na tel.555-695,
ili nam pišite na e-mail: komunistisubotice@suonline.net

 

Komunisti Subotice i Centar – Tito u akcijama

1. Videvši naš sajt na internetu, javio nam se mladić iz Sonte, opština Apatin, želeći da nam se pridruži. Poslali smo mu pristupnice i evo, 3. decembra, dobijamo informaciju da iz tog mesta žele osmoro da se učlane u SKJ u Srbiji. Najstariji kandidat je 47 godina a ostali su mladi, rođeni posle 1980., od njih jedan radi, ostali su nezaposleni. U ovom selu uglavnom žive Šokci, i tamo ćemo uskoro formirati mesni odbor SKJ u Srbiji, izvesti jednu himanitarnu akciju za mesno obdanište, odneti plakate itd. U zadnja tri meseca SKJ u Srbiji u Subotici prišlo je bez drugova iz Sonte 12 novih članova.

2. Lakićević Milica iz Tomislavaca naš je novi član, rodena je 1990. Majka joj radi u mesnoj industriji "Topiko" u Bačkoj Topoli za mesečnu platu od 10.000 dinara, koja kasni tri meseca. Milica je upisala kurs za kozmetičare, ali porodica nema sredsava da plati prvu ratu školarine u iznosu 4.800 dinara. Komunisti Subotice su izišli u susret svojoj drugarici i dobrovoljnim prilozima prikupili ova sredstva.

3. Za dan oslobodenja Bajmoka, mesta sa 11.000 stanovnika, organizovana je u prostorijama mesne zajednice uspešna promocija knjige Stevana Mirkovića "Bravar je bio bolji". Čuvši da KUD "Jedinstvo – Edšeg" iz Bajmoka ima jugoslovenski program i okuplja veliki broj mladih a od opštine dobija sredstva u iznosu 30.000 dinara za celu godinu, sav prihod od prodatih knjiga poklonio je ovom kulturnom-umetničkom društvu. Do sada im je predao 3.500 dinara.

4. Centar – Tito – Központ postavio je sebi zadatak da analizira udžbenike iz istorije za osnovne i srednje škole. U knjižarama smo kupili četiri udžvenika, a nešto su nam i roditelji učenika doneli. Kako i zašto se mladi indoktriniraju u vaspitno-obrazovnom procesu? Odgovor ćemo dati na jednoj tribini Centra – Tito – Központ, verovatno u decembru mesecu, a sada samo jedan primer: u udžbeniku istorije za 8. razred osnovne škole na strani 138. piše: "U Jugoslaviji je 1941. godine buknuo gradanski rat. Sukob izmedu četnika i pratizana trajao je sve do kraja rata. Partizani su ustvari iskoristili II. svetski rat da revolucionarnim putem dođu na vlast u Jugoslaviji."

5. Za 29. novembar, Dan Republike, organizovana je uspešna svečana akademija Centra Tito, Ekološke stranke zelenih Subotice, komunista, PUPS-a i IV. Mini YU. Bilo je 200 prisutnih i u programu od sat vremena pevao je Ženski omladinski hor Subotice pod dirigentskom palicom Maćaša Murenjija, recitovali su učenici 3. i 4. razreda osnovne škole "Sečenji Ištvan" kao i članovi Centra Tito, Bačić Katica, Kmezić Mihajlo, Sič Ljubica, a drug Buco je na harmonici svirao partizanske pesme. O skupu su izvestile i "Večarnje novosti". Na kraju akademije naše drugarice poslužile su svojom rukom pripremljene kolače i zakusku.

6. Pošto se sednica SO Subotica održavala baš na Dan Republike, odbornička grupa "Da Subotici svane" odlučila je da u svojim klupama istakne trobojku sa petokrakom. Šef odborničke grupe Blaško Gabrić je, pošto se sednice prenose na TV i radiju, svim građanima i odbornicima čestitao Dan Republike kao i rođendan Radio Subotice koja je osnovana 29. 11. 1968. godine. Radikali su zahtevali da se zastava ukloni, a mi smo uzvratili da ćemo to uraditi kada oni skinu sa revera bedž sa likom Šešelja. U toku i posle sednice zvalo nas je 12 gradana koji su pohvalili ovaj naš gest.

7. II. konferencija komunističkih i radničkih partija Balkana održana je 2.12.2007. u Sofiji. Kako smo dobili poziv za učešće a nismo bili u mogućnosti (finansijskoj) da odemo, uputili smo pozdravno pismo Konferenciji u kojem smo predložili da drugovi u sastavu deklaracije donesu i stav o stanju i statusu Kosova i Metohije (pismo na engleskom jeziku u prilogu).

8. 24. i 25. novembra ove godine u Zagrebu, u hotelu "Laguna" održano je međunarodno savetovanje na temu: "Samoupravljanje, participacija, demokratizacija". Orgnizatori su bili časopis "Novi plamen" i Leva partija Švedske koja je parlamentarna partija (22 poslanika). Bilo je 55 ucesnika iz čitave Jugoslavije, iz Švedske, Nemačke, Venecuele, Rusije, Jermenije, uglavnom pripadnici levih i progresivnih snaga i nezavisni pojedinci.
Iz Srbije su učestvovali: Vladimir Zeković iz Smedereva, dvoje malih akcionara iz "Jugoremedije" Zrenjanin, Vlada Unkovski-Korica student iz Beograda, Olajiš Nad Mikloš i Ibrahim Huduti-Rustemović iz Subotice. Dva dana su se podnosili referati i vodila diskusija o dostignućima, greškama, sadašnjoj situaciji i narednim zadacima. Na skupu je učestvovali i Dr Svetozar Livada, Dr Veselin Golubović, drugovi iz Crne Gore , Vlada Vuković, predsednik sindikata iz "Rudi Čajavec"-a Banja Luka, itd. O savetovanju ce biti izdat zbornik , a najupečatljivije diskusije biće objavljene u časopisu "Novi plamen". Čula su se veoma dragocena iskustva o borbi radnika za primenu samouprave od Argentine (radnici okupirali 180 preduzeća), Venecuele, do Lenjingarada, itd.
Poruka savetovanja je veoma značajna za autentičnu radničku levicu i njenu borbu. Samoupravljanje nije utopija, ono je naše najveće dostignuće, sa svim greškama i preprekama koje su se desile. To je iskra koja se ne sme ugasiti. Danas su radnici teško eksploatisani, često bez prava na štrajk, sindikate, uz bedne nadnice i jedini izlaz je da mi na našu zastavu istaknemo: Samouprva!, kao što su to učinili radnici u Kragujevcu. Mi smo predložili da se na primeru "Crvenog barjaka" nađemo svake godine na drugom mestu u Jugoslaviji i da stalno učimo jedni od drugih, jačajući našu borbu za samoupravljanje.
Za vreme savetovanja održan je i sastanak koordinacionog odbora KP i RP Jugoslavije i dogovoreni su naredni zadaci, da naš nastup bude još efikasniji, a odrdžana je i sesija redakcije "Novog plamena" sa glavnim zadatkom da se ovaj casopis širi i prodaje na svim prostorima YU i da bude u službi radničke borbe.

Informaciju sačinio,
zarad podstreka na više akcija

Olajoš Nad Mikloš